fbpx
spot_img

Promovisali zbornik „Nekazano“ i dodijelili prvi put priznanje „Božidar Filipović Fićo“!

U organizaciji međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetmika „Nekazano“ održana je promocija zbornika poezije „Nekazano – 1“.

U prelijepom ambijentu Dvorca kralja Nikole a uz prisustvo ljubitelja pisane riječi kojima ni olujni vjetrovi i kiša nijesu bili prepreka da dođu na ovo prelijepo veče.

Tako je iz Holandije posle tri dana puta pjesnikinja Safeta Osmičić došla da podrži Udruženje „Nekazano“ i prisustvuje promociji zbornika u kojem je i sama zastupljena.

Iz Sjeverne Makedonije „Nekazanom“ je u goste doputovala pjesnikinja Sonja Serafimovska prenoseći pozdrave mnogih pjesnika iz Makedonije koji zbog poslovnih obaveza nijesu mogli doći i prisustvovati ovom pjesničkom spektaklu.

Iz Beograda su doputovale i svojim pjesmama uveličale ovo veče Gordana Srećković i Slavica Šešum.

Iz Risna Goran Radičević.

Iz Nikšića Vukosav Delibašić i Tatjana Vujović Kostić.

Iz Podgorice Natalija Novaković, Danijela Nela Jovanović, Milojka Jovović i Danilo Pečurica.

Iz Bara Aleksandar Jovanović, Nataša Lečić, Mladen Babović, Marko Giljača i Labud N. Lončar.

Specijalni gost ove večeri bio je Prof.doc. Rade Vučićević, književni kritičar i teoretičar književnosti koji je pozdravio  članove „Nekazno“ i goset večeri a zatim je govorio svoje stihove.

Članske karte udruženja „Nekazano“ Mladen Babović, predsjednik Skupštine udruženja Nekazano uručio je Safeti Osmičić i Sonji Serafimovski.

Posebnu draž ovoj večeri dali su svojom pjesmom učenice Elena Tomanović i Varvara Berezekova iz muzičke škole „Petar II Petrović Njegoš“ iz klase profesorice Bojane Pejanović  a korepetitor je bila prof. Jovana Vukazić. Dok je mlada i talentovana Nikolina Lukšić iz klase prof. Jelene Dobrković ponovo na klaviru obradovala prisutne.

Iz srednje ekonomsko ugostiteljske škole  i ovaj put je mlada i talentovana pjesnikinja Andrea Marković govorila svoje stihove, na zadovoljstvo svojih starijih kolega iz „Nekazano“.

Po prvi put dodijeljeno je specijalno priznanje „Božidar Filipović – Fićo“ koje Udruženje Nekazano dodjeljuje mladim pjesnicima koji su dali svoj doprinos u tekućoj godini.

Za ovu godinu ta čast je pripala Danilu Pečurici, mladom pjesniku za knjigu „Kometa tuge“.

Pjesnikinja i slikarka Natalija Novaković spremila je iznenađenje i Labudu N. Lončaru uručila umjetničku sliku, svoj rad, sa portretom Labudovog unuka Vuka!

Gordana Srećković i Mladen Babović međusobno prepričući utiske a posle pozdravnih riječi Labuda N. Lončara upoznali su svoje goste sa akrivnostima Udruženja u 2019. godini:

Poštovani članovi i prijatelji Udruženja “Nekazano” sa ovom večerašnjom promocijom zaokružujemo jednu veoma uspješnu književnu godinu.

Odlučili smo da se na kraju ove radne godine sastanemo večeras i kao krunu našeg rada predstavišemo Zbornik poezije Nekazano 1.

U godini koja je za nama ostvarili smo značajne rezultate i pokušat ćemo ukratko da se podsjetimo tih uspjeha i trenutaka:

 • U dosadašnejm radu objavili smo 43 naslova, knjiga i časopisa
 • U 2019. God. Imali smo dvadeset promocija i književnih večeri a u sklopu njih smo predstavili mnoge domaće i strane autore.
 • Održali smo Drugi festival ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“ uz učešće trideset pet pjesnika iz svih krajeva svijeta.
 • Imali smo promociju “Ženskog pisma” – antologiju ženskih aforizama sa prostora bivše Jugoslavije.
 • Objavili smo i promovisali Antologiju Haiku pisaca Crne Gore i to dvojezično. Na maternjem i na engleskom jeziku.
 • Objavili smo knjigu kanadske autorke Zorice D. Mišić na maternjem i ruskom jeziku. Recenziju ove knjige pisao je nedavno upokojeni ruski pisac i prevodioc Ilja Ćislov. Isti onaj Ilja koji je preveo na ruski jezik “Luču Mikrokozmu” Petra II Petrovića Njegoša”a čije  smo radove objavljivali u tri broja našeg časopisa “Nekazano”- časopisa za kulturu i umjetnost.
 • Odžali smo književno veče posvećeno Puškinu u organizaciji sa Ruskom kulturnim centrom iz Podgorice
 • Odžali smo književno veče posvećeno Mimi Karadžić, kćerki Vuka Karadžića
 • Objavili smo jedan broj časopsia za Haiku a drugi je u pripremi.
 • Objavili smo dva časopisa za kulturu i umjetnost
 • Naši predstavnici su učestvovali na mnogim književnim susretima a izdvajamo “Struške književne susrete” u Strugi i 46. Karamanove susrete u Radovišu – Makedonija.
 • Uskoro potpisujemo Memorandum o saradnji sa Udruženjem književnika Srbije. Potpisali smo memorandum o saradnji sa Struškim književnim susretima i spremili sa njima za štampu zajednički knjigu poezije pjesnika Crne Gore i Makedonije.
 • U pregovorima smo za potpisivanje memoranduma o saradnji sa “Karamanovim susretima” iz Radoviša- Makedonija.
 • Objavili smo deset knjiga poezije naših članova, u ovoj godini
 • Suizdavači smo za tri knjige sa Udruženjem iz Banja Luke.
 • Uredili smo i objavili knjigu poezije mladog stvaraoca Danila Pečurice čime smo potvrdili da je naš prvenstveni cilj rad sa mladom stvaraocima i njihova afirmacija.
 • Učestvovali smo na Sajmu knjiga u Beogradu, po drugi put!
 • Kao kruna našeg rada je ovaj Zbornik koji večeras predstavljamo.

Nadamo se da ćete se u idućoj godini još aktivnije uključiti u rad i dati svoj doprinos razvoju našeg Udruženja i uopšte razvoju lijepe pisane riječi!

Po održanoj promociji pjesnici i prijatelji “Nekazno” u restoranu “Zlatna ribica” po drugi put su učestvovali u dočeku “Pjesničke nove godine” do kasno u noć, uz izvrsne specijalitete restorana i odličnu muziku!

 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.
WordPress PopUp Plugin