fbpx
spot_img

Propaganda savremenog doba: Propagandni cilj

propagadni_cilj_ilustracija_pokazivac

Početak svake propagandne akcije, najpre odlikuje definisanje propagandnog cilja. U određenim slučajevima, promotivna kampanja može imati više sličnih ili različitih ciljeva koji mogu biti kratkoročni ili dugoročni. Cilj propagande mora biti koncizno definisan u svrhu izbegavanja nedoumica ili grešaka, koje bi umanjile propagandni efekat, odnosno stvorile komunikacijski šum na relaciji propagandista – ciljna grupa.

Elementi jedne promotivne (propagandne) kampanje, podređeni su prilikom definisanja propagandnog cilja, odnosno uvertire u projekat. Jasno postavljanje teme propagande, involviranje ciljnog okruženja (grupe), jesu najvažniji segmenti prilikom kreiranja kampanje, kako bi se zadati cilj ostvario. Imajući u vidu društvene okolnosti, u čijim okvirima deluje propaganda, neophodno je da reper budu realne mogućnosti za ostvarivanje cilja, pa se time pokreću određena pitanja u svrhu ispitivanja deduktivnih argumenata. Pitanja, koja se postavljaju pred propagandistu su:

  • Da li je cilj realno postavljen prema očekivanjima propagandiste i stanja u ciljnom okruženju?
  • Da li je cilj samo faza ili konačni alat prilikom ostvarivanja propagandnih namera?
  • Da li postavljeni cilj prevazilazi mogućnosti i kolika su ulaganja radi ostvarenja?
  • Koliko je realno vreme kako bi se postavljeni cilj zaista ostvario?

Važno je reći, da od vrste propagandnog cilja zavisi i odluka o propagandnim tehnikama koje će biti primenjene u sprovođenju promotivne kampanje, koji su to modeli komuniciranja odabrani, koje je vrste propagandnih apela najpogodnije upotrebiti za postizanje propagandnog cilja. Po pravilu, cilj i opšte želje koje pojedinac ili institucija žele da ostvare u globalnom smislu, nikada ne treba mešati, jer bi nekonkretnost cilja i nedostatak opredeljenja za akciju u definisanim uslovima delovanja proizveli kontraefekat.

Efekat propagandne kampanje može biti i bitno smanjen ukoliko je cilj propagande uopšten. Takvim pristupom i kampanja postaje uopštena, a ako je postavljeni cilj pojednostavljen, javlja se opasnost u smislu nerazumevanja ciljnoj grupi ili u neracionalnosti troškova, što nosi i umanjenje krajnih rezultata jedne kampanje.

Da bi se nedoumice izbegle, potrebno je sprovesti određena istraživanja (analize), te definisanje uskladiti u sprezi sa naručiocima propagandne akcije kako bi želje bile jasno koncipirane i na taj način pripremljene u praktične svrhe kampanje.

_________________________________________________________________________

Napomena: Članci na Portalu su modifikovani segmenti moje knjige ,,Propaganda savremenog doba” koja je u fazi pisanja (izrade)

  N.A.

© Zabranjeno je kopiranje,štampanje i prenošenje na druge portale bez saglasnosti i dozvole autora teksta!

Dozvoljeno je korišćenje tekstova iz članaka ili nekog njihovog dela kao dodatne literature prilikom izrade radova uz OBAVEZNO navođenje autora, naslova publikovanog teksta, Portala i godine

 

Prethodni tekst
Sledeći tekst
Nemanja Andrić
Nemanja Andrić
Rođen 9.12.1986. u Jagodini.Živi i radi u Beogradu.Bogato radno iskustvo u oblasti medija (radio),oblasti voditeljstva,produkcije i dizajna zvuka.Aktivan u oblasti marketinga i medija planiranja.