fbpx
spot_img

Propaganda savremenog doba: Tehnika ponavljanja

ponavljanje_prop_sav_doba_pokazivac

Stručnjaci iz oblasti propagande se svakodnevno susreću sa iterativnim propagandnim temama, porukama, odnosno sa propagannim sredstvima koja se koriste u tu svrhu. Suprotno ukorenjenom stavu da učestalo ponavljanje istih propagandnih poruka može izazvati zasićenje ili kontraefekte, ova tehnika u stvari daje izuzetne rezultate, posebno u ,,sidrenju’’ promo efekata na duži period.

Na primer, iz ugla reklamne industrije, upotreba tehnike ponavljanja određenih propagandnih apela, efikasna je, kako u propagandnoj konotaciji, tako i u motivisanju ciljnih grupa na kontinuitet u potrošnji, pa se u isto vreme i troškovi promovisanja značajno smanjuju. Osnova ove tehnike jeste da broj ponavljanja propagandnih apela, vremenom, kod ciljnih grupa stvara određenu vrstu poznatosti, odnosno preference prema nekom proizvodu ili pak ideji. U velikom broju slučajeva, sama poznatost nekog proizvoda, robne marke, ne mora da uključuje i direktno povećanje prodaje ili, sa druge strane, opredeljenje glasača da glasa za određenog političara koji se često pojavljuje u medijima. Poznatost i adekvatna pozitivna reakcija primalaca poruka u procesu propagandne komunikacije jesu u čvrstoj vezi. Efekti ove tehnike nisu trenutni, pa sama moć iteracije nije zanemarljiva.

,,Propaganda uvek mora suštinski biti jednostavna i uz veliki broj ponavljanja. Na duge staze, samo propaganda koja je u stanju da reducira probleme na najjednostavnije termine i koja je dovoljno odvažna da beskrajno ponavlja pojmove u simplikovanoj formi uprkos primedbama intelektualaca, može postići osnovne ciljeve uticaja na javno mnjenje’’

Jozef Gebels

Efekat zasićenosti se javlja kod propagandnih apela koji privlače veliku pažnju, na primer u  reklamama koje obiluju humorom ili u informativnim emisijama. Da bi se efekat zasićenja umanjio, propagandisti primenjuju tehniku ponavljanja sa varijacijama, gde osnovna tema i informacija ostaju netaknute, samo se modifikuje način njihovog prezentovanja, na primer – različiti uglovi snimanja istih predmeta, rekvizita ili novi likovi (glumci, statisti).

________________________________________________________________________

© Zabranjeno kopiranje,štampanje i prenošenje na druge portale bez saglasnosti i dozvole autora teksta!

Nemanja Andrić
Nemanja Andrić
Rođen 9.12.1986. u Jagodini.Živi i radi u Beogradu.Bogato radno iskustvo u oblasti medija (radio),oblasti voditeljstva,produkcije i dizajna zvuka.Aktivan u oblasti marketinga i medija planiranja.