fbpx
spot_img

Prosvetari na ulicama, ministar preti smanjenjem plata

Mnistar prosvete Mladen Šarčević upozorio je članove Unije sindikata prosvetnih radnika da su po zakonu dužni da obezbede minimum procesa rada u školama i da će svi koji sutra ne budu držali nastavu ostati bez zarade za taj dan.

Prethodno, Glavni odbor Unije odlučio je da u školama članicama tog sindikata sutra neće biti nastave, i da će se u 12 sati ispred Vlade Srbije održati protest zbog najavljenog usvajanja Zakona o zaposlenima u javnim službama. U protestu će učestvovati i članovi Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i GSPRS “Nezavisnost”, čija rukovodstva nisu donela odluke o potpunoj obustavi rada u školama već o štrajku upozorenja.

Predsednik SRPS-a Slobodan Brajković kaže za Danas da će u školama članicama tog sindikata časovi trajati po 30 minuta i da će se time obezbediti prostor da zaposleni stignu na protest ispred Vlade.

– Ne smemo da ulazimo u nezakonit štrajk jer po zakonu ministar ima pravo da ne isplati plate za vreme potpune obustave rada, a za prosvetne radnike je i 2.000 dinara velika para, kaže Brajković.

Podsetimo da je SRPS u avgustu doneo odluku da u školama nastava bude obustavljena u danu kada se u Skupštini Srbije bude usvajao Zakon o zaposlenima u javnim službama, a na naše pitanje da li time zaposlene uvode u nezakonit štrajk, Slobodan Brajković je tada odgovorio da oni po zakonu mogu da obustave rad do tri dana.

 Tomislav Živanović, predsednik GSPRS “Nezavisnost”, tvrdi da “ministar preti praznom puškom”. On navodi da će članovi tog sindikata sutra održati štrajk upozorenja u trajanju od jednog sata, te da će imati slobodu da se usklade sa drugim sindikatima, ukoliko u jednoj školi deluje više sindikalnih organizacija. Na pitanje da li oni koji se pridruže Unijinom članstvu i obustave nastavu rizikuju da im država smanji plate, Živanović je odgovorio da po kolektivnom ugovoru svaki član ima pravo da sedam dana godišnje učestvuje u sindikalnim aktivnostima, bilo da su skupovi, tribine i slično. Na naše insistiranje da pojasni da li oni koji se priklone Unijinom članstvu mogu ostati bez dela zarade, Živanović je povišenim tonom odgovorio:

– Šta vama nije jasno? Nismo proglasili opštu obustavu nastave i ne zanima me šta radi Unija. Svi članovi “Nezavisnosti” su zaštićeni ako ispoštuju uputstva i preporuke koje smo im dali, poručio je Živanović.

Četvrti reprezentativni sindikat prosvetnih radnika – Sindikat obrazovanja Srbije nije doneo odluku o štrajku 28. septembra, ali je ranije predsednica SOS-a Valentina Ilić rekla za Danas da njihovo učešće u protestu ispred Vlade Srbije nije sporno.

Osim tri sindikata prosvetnih radnika, sutrašnjem protestu će prisustvovati i članovi Novog sindikata zdravstva Srbije i Novog sindikata Beogradske autobuske stanice. Slobodan Brajković kaže da su se sindikati lekara i farmaceuta i medicinskih sestara u međuvremenu povukli, a to što protest praktično vode sindikati obrazovanja on objašnjava rečima da su “prosvetni radnici najugroženiji usvajanjem Zakona o zaposlenima u javnim službama”.

Ko krši zakon?

Reagujući na upozorenje da su po zakonu dužni da obezbede minimum procesa rada u školama i da potpunom obustavom krše Zakon o radu, Unija sindikata prosvetnih radnika poručila je ministru prosvete da je i sam prekršio taj zakon, jer nije ispunio obavezu da od dana najave štrajka pokuša da sporazumno reši nastali spor. Ukazuju i na nesklad domaćeg i međunarodnog zakonodavstva, jer konvencija Međunarodne organizacije rada ne svrstava obrazovanje u delatnost od javnog značaja i ne treba da obezbeđuje minimum procesa rada. Kako ratifikovani međunarodni propisi imaju prednost nad domaćim, to daje legalitet najavljenoj potpunoj obustavi rada, tvrde u Uniji i pozivaju ministra da “stane na čelo svojih zaposlenih”.

Izvor: Danas

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.