fbpx

Zar ima tu još nešto što ne znamo?

www.cinemablend.com/new/
www.cinemablend.com/new/

     Štrumpfomanija (ili makar štrumpfofilija) je i ove naše prostore ošinula i ozarila u više talasa. Nakon niza produkcija crtaća na TV, brojnih stripova i dugometražnog poluanimiranog filma, kao i bezbrojnih ukrasnih aplikacija, zar bismo mogli onima koji se iole smatraju njihovim obožavaocima reći sad išta novo  o njima.

smurfs.wikia.com/wiki/Farmer_Smurf
smurfs.wikia.com/wiki/Farmer_Smurf

Pa, ništa suštinski ne bi imalo da se

smurfsfanon.wikia.com/wiki/Brainy_Smurf
smurfsfanon.wikia.com/wiki/Brainy_Smurf

doda, a da nije već rečeno. Znamo dobro koji su i kakvi su, gde i kako žive, čime se bave, koji su im neprijatelji, znamo i za autora Pejoa (Peyo)čak možda i kako je nastao taj naziv (ah, a njihov tipičan žargon sa prepoznatljivom univerzalnošću reči “štrumpf” i izvedenica od toga!), kao i to da nose frigijsku kapu itd.   . . . Ček’ malo: u redu za ono što jeste rečeno, to uglavnom znamo, ali  ostaje zagonetka oko nekih stvari koje se i ne pominju – kako su nastali (rođeni), odn. odakle su došli, koliko otprilike imaju godina (makar se za Velikog Štrumpfa pominje brojka od neke 543 godine…), zar je  zaista tek pojava Štrumpfete (kasnije i Saške) unela pojam ženskih likova među njima!? Baš u ovom slučaju smo uvideli koliko se može postići oblikovanjem i stvaranjem od gline uz pomoć magije, a izgleda da moramo donekle prigrliti i tezu o rodama -upravo, navodi se npr. da je roda donela bebu štrumpfa u noći plavog meseca… Inače, imali smo kod njih primera da odane i pametne rode mogu zgodno da zamene avion!

http://smurfsfanon.wikia.com/
http://smurfsfanon.wikia.com/

Bilo kako bilo, nekim pisanijem smo morali da ukažemo počast ovom narodu plavičastih čovečuljaka, a da neka rešenja prećutno prepustimo sopstvenoj mašti, ne zamarujući previše malu, a i odraslu decu, kojekavim tezama.  Neopterećeno posegnimo, pre ili kasnije, za novim štrumpfovskim uživanjima…

Prethodni tekstArrow S1 Epizoda 2
Sledeći tekstDa li ste znali: Turisti
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.