fbpx

Recenzija : Bezbožnice

Bezbožnice, Alex Marwood

Godina izdanja: 2014

Strane: 380

Jednog ljetnog jutra tri su se djevojčice prvi put srele. Do kraja dana dvije od njih završile su u zatvoru zbog umorstva. Dvadeset godina kasnije istraživanje niza mučnih ubojstava djevojaka novinarku Kirsty Lindsay dovest ce do čistačice Amber Gordon. Ovo je prvi susret Kirsty i Amber od onog zlokobnog dana kad su bile djeca, kad se dogodio strašan zločin. Svjesne opasnosti u kojoj se nalaze, s novim identitetom i obiteljima koje žele zaštititi, učinit ce sve što je potrebno da sačuvaju svoju mračnu tajnu. No hoće li u tome uspjeti? Ili će im njihove nove obitelji okrenuti leđa, a horde razjarenih susjeda doći pred vrata?

 

Roman započinje još jednom noćnom smjenom u životu Amber Gordon. Radi kao čistačica u zabavnom parku Funnland, svake noći ima ritual ispijanja kave i ugodnog čavrljanja sa svojim kolegama s posla a kod kuće ju čeka partner Vic. Živi naizgled mirnim životom ne ističući se nimalo u mnoštvu turista i ljudi koji prolaze njezinim gradićem.

S druge strane, Kirsty Lindsay je uspješna novinarka, supruga i majka dvoje djece koja se zbog novinske reportaže o ‘Davitelju s dokova’ pronađe u malenom gradiću uz obalu.

Retrospekcija je sama srž ovog romana koja izaziva trnce i osjećaj zgražanja svaki puta kad se radnja vrati 20 godina unazad. Dva identiteta koja se skrivaju na dokumentima iz zatvora su samo podsjetnik na zločin koji je šokirao svijet.Povijest se ne da izbrisati, a kada Amber i Kirsty dožive fatalan susret nakon dva desetljeća stvari će krenuti nizbrdo.

S jedne strane, borba za obitelj a s druge strane spoznaja da se sudbina okrutno poigrala s jednom od njih i da je sloboda sada nešto što se u ovom životu više neće iskusiti su samo neki od razloga zašto me ova knjiga zaintrigirala već u samom zapletu radnje.

Dakako, nekolicina likova i dodatni zapleti u ovom su romanu ono što nas dodatno zbunjuje kad pomislimo da smo raspleli klupko laži i obmana samih protagonistica ovoga djela. Kraj nam donosi otkriće ‘Davitelja s dokova’,  a zadnjim skokom u 1986. doznajemo što se zapravo dogodilo toga vrućeg ljetnog dana…

Sve u svemu, idealno ljetno štivo za ljubitelje krimića i trilera. :)

Foto: Sara Matijević
Foto: Sara Matijević

Prethodni tekstRecept: Pica rolat
Sledeći tekstSLIKAR JOSIP BARIČEVIĆ
Sara Matijević
Sara Matijević
Maturantica Opće gimnazije, rođena 2.5.1997. u Osijeku. Najdraži hobi mi je čitanje, volontiram u Gradskoj knjižnici i čitaonici a u budućnosti bih se htjela baviti zanimanjem vezanim za književnost.