fbpx
spot_img

Rešite se paučine u vašem domu jednom za svagda: 7 načina da više nikada ne uzmete pajalicu u ruke

Koliko god mlatarali pajalicom po domu i čistili da sve bude besprekorno, već narednog dana primetite paučinu koja visi sa plafona i po ćoškovima. Iako mislite da ste usisivačem eliminisali paukove iz kuće, oni do narednog dana već ispletu nove mreže.

I protiv ovih najupornijih zglavkara postoji rešenje i to iz prirode! Potrebno je samo da se najpre uverite da sva vrata i prozori u vašem domu nemaju rupu u sebi kroz koju bi paukovi mogli neprestano ulaziti. Zakrpite ih, a onda primenite neki od ovih korisnih metoda.

rešite se paučine

Kestenje

Poznato je da kestenje tera paukove, stoga ako stavite nekoliko komada na sims od prozora ili duž podne daske, to ih može oterati. Mnogi ljudi veruju da je isto to moguće i sa osagi pomorandžom (poznatom i kao jabuka živice). Možete držati kestenje i jabuke živice dugo pre nego što se pokvari, te vredi ovo isprobati.

Citrusi

Svima nam je poznata činjenica da paukovi mrze citruse. Nanošenje kora citrusnog voća na mesta gde se paukovi često mogu naći, poput ćoškova, simsa i polica za knjige, je neverovatan pristup da ih se rešite. Lak za nameštaj sa mirisom limuna ih takođe može oterati!

Duvan

Možda se čini čudno ali paukovi mrze duvan koliko i limun i kesten. Možete posuti malo mlevenog duvana na mesta gde ih uglavnom nalazite ili možete umočiti duvan u vodu i zatim ga poprskati svuda. Istini za volju, duvan je danas prilično skup, te verovatno možete naći i razumniji način da kontrolišete količinu paukova u svom domu.

menta

Menta

Paukovi mrze mentu. Lak način da držite paukove podalje od svog doma je da stavite esencijalno ulje mente u bocu sa raspršnjivačem i poprskate je bilo gde u svom domu, čime takođe činite da vaš dom lepo miriše. Ipak, najefikasnije bi bilo da kraj prozora držite malo mente, odn. nane zasađene u malu saksiju ili plastičnu čašu. Zagarantovano, bežaće kao od insekticida.

Sirće

Odbijanje paukova sirćetom je slično odbijanju sa mentinim uljem jer isto mešate sirće i vodu u boci sa raspršnjivačem i prskate po svakoj pukotini ili šupljini u svom domu.

Kedar

Kedar je izvanredna prepreka za insekte. Možete koristiti pokrivač za zagrtanje listova od kedra napolju oko ivice vaše kuće kako biste ih sprečili da uđu unutra. Ukoliko imate kovčeg ili vešalice od kedra, koristite ih u svom ormaru. Paukovi se drže podalje od mesta gde ima kedrovine.

Mačke

Mačke su izvanredna prepreka paucima. Ovi četvoronožni dlakavi drugari mogu biti izvanredni lovci i definitivno neće dopustiti pauka da se šetka po podu bez vrebanja i uspostavljanja reda.

animals_1042

Izvor: Webtribune.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.