fbpx
spot_img

Šabački Slonz pobednik Demofesta

Ipak, pokazalo i ovog puta da se mišljenja publike i žirija retko kad poklapaju. Prvu nagradu je dobio šabački trio Slonz, momci koji pod ovim imenom sviraju oko dve godine. Iako su veoma mladi (frontmen Nikola Mijailović rekao je Idi Prester u razgovoru posle nastupa da ima 19 godina!) i pre Slonza imali su iskustva iz drugih bendova, ali definitivno su tek na početku „karijere“. Iako nisu osvojili sva srca publike jer su ona bila rezervisana za devojke iz Nemesisa, ono što tri momka iz Šapca imaju su pre svega mladost i energija, svežina i autentičnost u pristupu muzici, što je, bez sumnje, ono što je žiri najviše i cenio. Ovo je Demofest, festival mladih i neafirmisanih bendova pred kojima tek stoji karijera puna prepreka i svakojakih situacija. Uvežbanost, perfekcija i scenski nastup na ovom nivou nisu toliko bitni. I zato nagradu nisu osvojili ni zagrebački Pale Origins, ni Wolfram ni Nemesis, niti je novosadski Gift ušao u finale iako verovatno ima kilometražu kao svi ostali bendovi zajedno.

tyger lamb

Drugoplasirani Tyger Lamb

Možda je ovo i pravo mesto da se postavi pitanje kriterijuma odabira bendova koji nastupaju na festivalu, odnosno, da li je zaista bilo neophodno da u takmičarskom programu svira 50 (!) bendova na dve bine. Razumljiva je želja organizatora da se pokaže da Demofest raste iz godine u godinu, ovoga puta njihova je bila čitava tvrđava što je zahtevalo obimniji program, ali je dosta neprijatna situacija u kojoj se, recimo, nađe bend sa višegodišnjim (ili čak višedecenijskim) iskustvom i koji očigledno vlada binom, zvukom i publikom, ali mu sve te veštine ne znače mnogo jer ga pobedi bend koji čine klinci gotovo bez iskustva. Postavlja se pitanje zašto se takav bend uopšte prijavio za festival demo bendova i zašto ih je žiri uopšte uvrstio u takmičarski program. Ove godine se prijavio 471 bend, dogodine će ih verovatno biti više od 500, videćemo kako će organizacija takmičenja biti definisana i da li će možda još neki kriterijum osim onoga da bend ne sme da ima zvanično izdanje biti uveden.

wolfram

Wolfram, treće mesto

U revijalnom delu kasnije su nastupili prošlogodišnjo pobednici Seine, koji su juče predstavili svoj debi album i nedavno su se vratili sa turneje po Nemačkoj. Znači, Slonze sledeće godine čeka to isto i videćemo da li je odluka žirija bila prava. Posle je velikom binom zagospodarila Dubioza, o njihovom nastupu stvarno nema šta novo da se napiše, a za koji dan ćete na našem sajtu čitati i opširan intervju koji smo juče uradili sa Branom Jakubovićem o tome šta Dubioza Kolektiv radi ovih dana. Za kraj programa ostavljen je Rudimental DJ set, dok je na Beton bini fantastičan nastup u pomalo izmenjenoj postavi imao najbolji banjalučki bend Sopot, a kraj je bio rezervisan za Bad Copy.

I to bi bilo to. Završen je još jedan Demofest, vidimo se na Kastelu za godinu dana.

Predrag Novković i Dušan Majkić 

Izvor: oradio.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.