*Najkraća ruta iz Beograda je preko Moskve. Let Aeroflota Beograd-Moskva-Šangaj traje okvirno 12 sati (bez čekanja u tranzitu).

Aeroflot, zvaničan sajt

*Sporazumom između Kine i Srbije, za naše građane više nije potrebna viza za posete u trajanju do 30 dana.

Ambasada Kine u Beogradu, informacija o ukidanju viza

*Međunarodni aerodrom Pudong je dobro povezan sa centrom grada. Možete koristiti metro liniju 2 ili voz Maglev (ide jednim delom rute od aerodroma ka centru, odakle do ostalih destinacija prevozi metro).

Aerodrom Pudong, transport do centra i sve ostale informacije

Lujiazui (Central Green Space), Šangaj korisne informacije
Lujiazui (Central Green Space)

*Za svakodnevno kretanje po Šangaju, najbolje je koristiti metro koji odlično funkcioniše i pokriva najveći deo grada. Obavezno obratite pažnju na izlaze iz podzemne železnice – ako izaberete pogrešan, može vam se desiti da odete, doslovno, par kilometara dalje nego što treba.

Šangajski metro, sve potrebne informacije

*Nazivi ulica su obeleženi fonetski, tako da ne morate da brinete zbog kineskih slova 🙂 . U centru ima dovoljno izloženih mapa, a na raskrsnicama je navedeno koji smer ulice je u pitanju: istoči i zapadni, odnosno severni i južni.

Park Guilin, Šangaj korisne informacije
Park Guilin

*Kinezi slabo poznaju strane jezike. Tek pre 15-ak godina uveli su engleski kao obavezan predmet u škole. Ako vam je potrebna pomoć od prolaznika, najbolje je zaustaviti mlađu osobu.

*Ako putujete u Šangaj u zimskom periodu godine imajte na umu da se gotovo sve kulturno-istorijske znamenitosti zatvaraju ranije nego leti. Okvirno do 18:00 sati.

*Ulaz u kineske hramove se plaća.

*Ulaz u gradske parkove je najčešće besplatan, ali su to ograđeni prostori koji se po smrkavanju zaključavaju.

Lujiazui, Šangaj korisne informacije
Lujiazui

*U kineskim restoranima u 99% slučajeva nećete moći da dobijete escajg, pošto ga jednostavno nemaju. Naviknite se na upotrebu štapića ili ponesite svoj pribor.

*Ako ste izbirljivi po pitanju hrane, možete da se poslužite starim trikom koji mahom praktikuju Evropljani: ponesite olovku i papir da biste eventualno skicirali recimo ribu, ili neko drugo meso koje želite da pojedete. U suprotnom može vam se desiti da dobijete, recimo, crviće.

*Ukoliko želite da kupite voće, povrće ili bilo koju vrstu rinfuzne robe, imajte u vidu da se navedene cene uglavnom odnose na samo pola kilograma, a ne na kilo. Pojedino voće: jabuke, kivi… naplaćuje se na komad.

(2018. godina)

Foto i tekst: Katarina Hadži-Minić