fbpx
spot_img

Saša Edi Đorđević: „Janičar“ je prevazišao moja očekivanja

Na našoj književnoj sceni, odnedavno se pojavio roman koji je svojom tematikom, na nesvakidašnji način, predstavio Srbiju u ratu sa turskom vojskom kakvu do sada nismo videli. Za kratko vreme je roman dostigao veliki uspeh, a njegov tvorac, Edi Saša Đorđević je oduševljen brzinom kojom je roman pristigao na police čitalaca i biblioteka.

Foto: Saša Edi Đorđević

 

  1. Dva brata, dve vojske, dve sudbine je slogan romana. Ko je od njih dvojice Vama bliskiji i zašto?

Posle dužeg razmišljanja i analiziranja, ipak ne mogu da se odlučim za jednog od braće. Obojica su hrabri, strastveni, odani sebi i drugima…

 

  1. Iako su ženski likovi sporedni, njihova uloga je značajna. Zbog žene zapravo i kreće zaplet romana. Da li su oni inspirisani nekim stvarnim likovima?

Da, žene u ovom romanu imaju epizodne, ali veoma bitne uloge, bez njih priča ne bi bila ni približno sadržajna. Njihovi likovi nisu u potpunosti inspirisani konkretnim ličnostima, ali određenih dodirnih tačaka svakako ima. Ipak, mnogo je direktniji uticaj naše istorije na stvaranje tih likova. One su srpske majke, sestre, devojke, žene, one koje su u najtežim vremenima rađale i gubile decu, bivale voljenje i ostajale same, patile i stradale, bivale najgrublje povređivane i ponižavane, ali su donele zdravu naciju do današnjih dana. Srpska žena je stub ovog naroda.

Foto: Saša Edi Đorđević

 

  1. „Janičar“ obara rekorde u čitanosti. Da li ste iznenađeni brzinom kojom je ovaj roman dostigao svoju popularnost?

Za pisca – debitanta, razvoj događaja je neočekivan i predivan. Kao svaki autor, i ja sam se nadao da će roman naići na dobar odziv čitalaca, ali reakcije su prevazišle moja najsmelija očekivanja. Rasprodaja prvog tiraža i nekoliko dogovorenih prevoda za svega par meseci su me zaista iznenadili.  Oduševljen sam i činjenicom da je roman i u konkurenciji za Ninovu nagradu za 2016. godinu.

 

  1. Najavili ste trilogiju. Nešto više o tome…

Na početku pisanja „Janičara“ u glavi sam „stvorio“ trilogiju o stradanju pod Osmanlijama, dodelio romanima vremenske okvire, naslove, osnove priče… Sva tri dela govoriće o bitnim istorijskim razdobljima iz neobičnih uglova, kroz sudbine običnih ljudi. Za sada mogu da kažem samo da će drugi deo trilogije govoriti o Prvom srpskom ustanku i da će se zvati „Ustanik“. Istraživanje i pisanje odmiču… O trećem delu pričaćemo kada bude objavljen drugi.

Foto: Saša Edi Đorđević

 

  1. Vi ste, zapravo i autor i vokal, ali i basista benda „Patrias“. Muzika i pisanje su svakako dve grane umetnosti, ali kako nalazite vremena da se bavite svime?

Ljubav ne zna za granice, moja energija je skoro neiscrpna kada su u pitanju stvari koje volim. Od prvih dana, angažman u bendu mi predstavlja ogromno zadovoljstvo, a naročito od kada smo završili pesme i ušli u studio da snimamo debi album. U Patriasu pišem tekstove, komponujem, sviram bas, a i pevam, što je uloga koju nisam očekivao i koju sam dobio ove godine. Mi smo veoma ozbiljan bend, amaterski sa profesionalnim pristupom, kako mi to volimo da kažemo. Nažalost, nedostatak sredstava i aktuelna situacija na muzičkoj sceni nas malo usporavaju, ali ne predajemo se i ne stajemo.

Foto: Saša Edi Đorđević

 

  1. Očekujemo drugi album benda i drugi roman skoro u isto vreme. Da li Vas muzika inspiriše da pišete?

Kod mene su to stvari koje vuku jedna drugu i istovremeno mi služe da kroz jednu malo odmorim od one druge. Reči su prisutne u oba slučaja, a reči su najjače oružje… Divan je osećaj imati višestruku mogućnost za javno i dobro propraćeno iskazivanje misli, stavova i osećanja. Nadam se da će do proleća i album i roman biti završeni i da ćemo imati dobar razlog da ponovo razgovaramo.

 

Uroš Timić
Uroš Timić
Mlad bibliotekar iz Smedereva koji iza sebe trenutno ima dva romana. Veruje u ideale i veruje da pojedinac može da doprinese zajednici. Prozaista i optimista. Fan je gotičke književnosti. Da nije završio bibliotekrstvo, bavio bi se fitnesom.