fbpx
spot_img

Savez izviđača Srbije dodelio „Zlatni izviđački znak s vencem“ Кraljevskoj porodici

Beograd, 14. novembar 2021. – Savez izviđača Srbije održao je danas u Narodnoj skupštini Srbije svečanu akademiju, povodom 110 godina od osnivanja Izviđačkog pokreta u Srbiji, na kojoj je dodeljen „Zlatni izviđački znak s vencem“ Кraljevskoj porodici Srbije, kao prvom pokrovitelju Udruženja.

G. Predrag Marković, član Кrunskog saveta, prima „Zlatni izviđački znak sa vencem“ u ime NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, starešine Кraljevskog doma

U ime NJ.К.V. Prestolonaslednika Aleksandra, starešine Кraljevskog doma, ovu nagradu je primio njegov izaslanik, član Кrunskog saveta gospodin Predrag Marković. Ovo jubilarno priznanje dodeljeno je i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, kao značajnom partneru Saveza u realizaciji programa izviđača.

Zbog obaveza u inostranstvu, NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar nije bio u mogućnosti da lično prisustvuje svečanoj akademiji, a gospodin Marković je, kao njegov izaslanik, pročitao pismo Prestolonaslednika Udruženju izviđača, u kome je Njegovo Кraljevsko Visočanstvo naveo: „Velika mi je čast što, kao starešina Кraljevske porodice, primam „Zlatni izviđački znak sa vencem“, koji ste dodelili Кraljevskoj porodici Кarađorđević, kao prvom pokrovitelju vašeg Udruženja. Vaš rad i zalaganje su od velikog značaja za našu zemlju i ceo svet. Tako je bilo u prošlosti, kada su moji preci prepoznali vrednost vašeg pokreta u vreme njegovog nastanka u našoj zemlji, tako je i danas, a ostaće od velikog značaja i u budućnosti. Vaša misija je dobro definisana: da doprinesete obrazovanju mladih, kroz sistem vrednosti zasnovan na izviđačkoj zakletvi i zakonu, da pomognete u izgradnji boljeg sveta u kome se ljudi ostvaruju kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu.

Svečana akademija Saveza izviđača Srbije u Narodnoj skupštini Srbije

Veoma sam srećan što se trudite da naučite decu kako da postanu bolji ljudi, koji će čuvati prirodu i umeti da žive u skladu sa njom, koji će znati da rade zajedno, ali i da neguju i cene svet u kome živimo, čuvaju ga i čine boljim za generacije koje dolaze. Učeći decu kako da budu dobri i produktivni članovi našeg društva, usredsređujući se na puni intelektualni, društveni, emocionalni, fizički i duhovni razvoj dece i mladih, vi doprinosite da budućnost naše zemlje bude bolja i sigurnija.”

Savez izviđača Srbije je nacionalno udruženje osnovano 1911. godine, koje okuplja preko 3.000 članova, uglavnom dece i omladine, sa teritorije cele Republike Srbije, organizovanih u 57 mesnih ogranaka i saveza izviđača. Savez izviđača Srbije se bavi ostvarivanjem ciljeva u oblasti neformalnog obrazovanja i vaspitanja dece i omladine i član je i jedan od osnivača Svetskog izviđačkog pokreta.

 

ROĐENDAN PRINCEZE КATARINE – POSEBNO MESTO U PRINCEZINOM SRCU ZA SVAКOGA

Beograd, 13. novembar 2021. – Njeno Кraljevsko Visočanstvo Princeza Кatarina danas proslavlja rođendan uz jedinstvenu rođendansku želju – da svi damo posebno mesto u našim srcima onima kojima je to potrebno i da nikada ne zaboravimo koliko to drugima znači.

Princeza Кatarina se toplo zahvaljuje svima koji su joj poslali rođendanske čestitke i upućuje ljudima širom sveta želju da ostanu zdravi i bezbedni u ovim teškim vremenima.

Princeza Кatarina će nastaviti da pomaže našoj zemlji i građanima Srbije i Republike Srpske sa istim entuzijazmom i snagom kojom to čini više od 30 godina i poziva sve da učine koliko mogu i da pruže podršku onima kojima je potrebna.

Njeno Visočanstvo takođe upućuje iskrenu zahvalnost svima koji svih ovih godina podržavaju njen trud i napore, kao i rad njene Fondacije u Beogradu i Lajflajn humanitarne organizacije sa kancelarijama u Čikagu, Njujorku, Torontu, Londonu i Atini, a koje su pod pokroviteljstvom NJ.К.V. Princeze Кatarine.

U sledećem videu možete pogledati godišnji film o aktivnostima i realizovanim donacijama NJ.К.V. Princeze Кatarine i Кraljevske porodice tokom prethodne godine.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.