fbpx
spot_img

SAZNAJ GDE SAM JA… Sladjana Nedeljkovic

Sladjana Nedeljković – od najranijeg doba detinjstva, pokazivala je interes i ljubav prema kreativnoj ekspresiji. Završila srednju Umetničku školu za dizajn u Nišu i diplomirala na Učiteljskom fakultetu u Vranju.

Autentičnost svog unutrasnjeg izraza i senzibiliteta – predstavljala je kroz umetničke slike na brojnim kolektivnim i humanitarnim izložbama, likovnim kolonijama u Vranju i Srbiji. Radila kao dizajner, kolorista, kreator za unikatne modele i sofisticirane detalje na ženskim odevnim predmetima.

U Galeriji narodnog Muzeja u Vranju, hrabro je zakoračila na bogatu likovnu scenu grada, svojom prvom samostalnom izlozbom crteža u boji. Kao autor likovnih radova kojima je na neki način želela da se vrati u prošlost, bogatim koloritom i detaljima, svojim se sugradjanima predstavila drugom samostalnom izložbom “Čarobni ćilim”.   U toku stvaranja raskošne treće po redu samostalne izložbe Tajna krosnje  – Galerija narodnog Muzeja Vranje, inspirisana i na pisanje poezije. Tako je nastala i objavljena zbirka poezije Trenutak .

Dosadašnji rad predstavila je putem brojnih sajtova, književnih portala, zastupljena je u mnogim  zbornicima i antologijama poezije, u mnogim zajedničkim zbirkama izdavačkih kuća iz Srbije i Hrvatske, časopisima za kulturu i van granica Srbije, učestvovala je i na više Međunarodnih Festivala pesništva i manifestacija na kojima je predstavljala svoj grad – Ljubljana-Maribor-Zagreb-Pula-Rovinj-Pazin-Biograd na moru-Banja Luka – Novi Sad-Beograd-Nis-Leskovac id r.. Dobitnica je mnogih Zahvalnica za nesebičnu podršku i doprinos u promociji kulture.

Oprobala se i kao urednica. Jedan je od urednika internacionalnog zbornika “Pisanija. Drugu zbirku poezije “Traganja” objavila je 2015. Piše ljubavnu poeziju, koja je u najvećem zastupljena u njenim dosadašnjim zbirkama, ali i ostale vidove poezije, kao i kratke priče
Od slika do pesama, od pesama do slika, voli druženja i susrete sa ljudima koji imaju ista interesovanja.

Sladjana Nedeljkovic - likovna umetnica i pesnikinja
Sladjana Nedeljkovic – likovna umetnica i pesnikinja

Sladjana Nedeljkovic - performans pesnika - sa Medjunarodnog festivala poezije u Hrvatskoj

Samostalne izložbe:

 • Galerija Narodnog Muzeja Vranje 2000. godine
 • Galerija Narodnog Muzeja Vranje 2003. godine
 • Galerija Narodnog Muzeja Vranje 2012. godine
Sladjana Nedeljkovic - Katalog sa prve samostalne Izložbe slika
Sladjana Nedeljkovic – Katalog sa prve samostalne Izložbe slika

Iz recenzije: 

Crteži u boji Sladjane Nedeljković svojom su dekorativnošću prilično vezani za dizajn, naročito elementima dezena za tekstil koji se provlače bilo kao nezavisne partije na crtežu, bilo na pozadini u funkciji nosilaca tona emocije koji autorka prenosi na svoje delo, bilo stvarno primenjeno na kostimu.

No, unošenje priče, karakterizacija uglavnom ženskih likova i gradjenje kompletnog dela svojevrsnim eksperimentisanjem sa podlogom i bojom, predstavljaju učinjen korak ka oslobadjanju od okvira dizajnerskog i upuštanju u ozbiljnije likovne probleme. Naizgled lagani sadržaj ne treba posmatrati kao zadanu obavezu autorke da svet prikaže lepšim, več redak način reagovanja na ono i loše u njemu i sposobnost da mnogo toga upravo tako doživi, a onda u tipično ženskom i poetičnom maniru svojim likovnim jezikom kaže.

Nazivi ukazuju na često nostalgično raspoloženje umetnice, kao „Sećanje na…“, i iako svako sećanje nije bajkovito kako nam dok posmatramo njene radove najčešće deluje, način na koji ga Sladjana saopštava, čak i kad je možda ružna uspomena u pitanju, ni najmanje ne opterećuje, već uvek nosi neku dozu afirmativnog stava i pleni raskošnom svetlom paletom i danas veoma zapostavljenom čistotom.

Zorana Petr Petrušijević Petrušijević,

Kustos Narodnog Muzeja u Vranju

Sladjana Nedeljkovic-katalog sa druge samostalne Izložbe i jedan rad
Sladjana Nedeljkovic – „Čarobni ćilim“- Katalog sa druge samostalne Izložbe i jedan rad

…Možda su njeni pokušaji da afirmiše pra-vreme koje je iščezlo iz nacionalne svesti i koje preti da nestane bez traga, I, u skladu sa tim, I sam prostor na slikama je nadrealan.
U kolorističkom smislu postoji oslonac na tradicionalno fresko slikarstvo, preko simbolike crvenog I žutog I plavog I žutog. Na njenim platnima sve živi kroz boju ili zavisi od nje – oblici, površine, planovi… Na sukobu tih boja, na sebi svojstven način, autor govori o savremenim sukobima. Ponekad su to reminesencije na ranije harmonizacije, ali nas češće iznenadi iskričava masa, čiji su ritmovi sa tačnim razmerama razliveni u dekorativne površine.
Njena traženja ne prerastaju u avanturu, više se nastavljaju, saradjuju, nijansiraju, nego što presecaju stare I pronalaze nove puteve. Za Sladjanu Nedeljković bitna je ideja I način kreacije kroz sažimanje vremena, a vreme je prepuno suprotnosti, rušenja, padova I uzleta.
Pred nama je ličnost unemirena pred realnošću svoga doba, koja utočite traži u oplemenjujučem svetu umetnosti I u čovekovoj iskonskoj potrebi za lepotom. (detalj iz recenzije)

Mirjana Jovanović,

Kustos Narodnog Muzeja u Vranju

Sladjana Nedeljkovic - sa otvaranja Izložbe "Tajna krosnje"
Sladjana Nedeljkovic – sa otvaranja Izložbe „Tajna krosnje“
Sladjana Nedeljkovic - Galerija Narodnog Muzeja Vranje
Sladjana Nedeljkovic – Galerija Narodnog Muzeja Vranje

 

Verovatno ne postoji srecnije izabran simbol vezan za fenomen zivota (stvaranja) sponu izmedju Tvorca i tvorevine – nego sto je to drvo. U parabolama iz Jevandjelja Isus je mnogo puta, iz mnogo razloga, pominjao seme i njegov potencijal da se razvije u drvo ili biljke koje donose (razlicite) plodove.Otuda ne čudi

Sladjana Nedeljkovic -
Sladjana Nedeljkovic -Novine „Vranjske“

članak iz nedeljnika „Vranjske“

da se umetnici u svom traganju, cesto nesvesno sluze ovim simbolom. No, ne samo da je religiozni jezik razlicit od likovnog, a uz to opet religija razlicita za razlicite ljude, a analogno tome i likovni jezik razlicitih ljudi takodje razlicit, vec je drvo vrlo privlacan simbol i bez religiozne dimenzije i likovne interpretacije.
Zato, iako veoma koriscen motiv zahvaljujuci njegovoj inspirativnosti, Sladjanino drvo ima nesto svoje.
Izlozba „Tajna krosnje“ jeste na neki nacin, posejano seme, gajeno s ljubavlju i nadom, a kakvo je drvece iz toga naraslo, tumacicemo kako vec ko ume.
Kustos Galerije: Zorana Petrusijevic

Sladjana Nedeljkovic-gostovanje na TRV Vranje
Sladjana Nedeljkovic-gostovanje na TRV Vranje
Sladjana Nedeljkovic - magija cetkice http://kult-portal.com/magija-cetkice/
Sladjana Nedeljkovic – magija cetkice http://kult-portal.com/magija-cetkice/
Sladjana Nedeljkovic-'Zenske price" RTV Vranje
Sladjana Nedeljkovic-‘Zenske price“ RTV Vranje
Sladjana Nedeljkovic-članak iz nedeljnika "Vranjske"
Sladjana Nedeljkovic-članak iz nedeljnika „Vranjske“
autor Sladjana Nedeljkovic- ulje na platnu, 2016.
autor Sladjana Nedeljkovic- ulje na platnu, 2016.
Sladjana Nedeljkovic
Sladjana Nedeljkovic

Kolektivne i humanitarne izložbe:

 • Bijenale umetnika Vranja – Galerija Narodnog muzeja Vranje 2007. godine.
 • Bijenale umetnika Vranja – Galerija Narodnog muzeja Vranje 2009. godine
 • Manifestacija „Noć otvorenih ateljea“ – Galerija Narodnog muzeja Vranje 09.06.2012. godine
 • Međunarodna Likovna kolonija „Justinijana prima“ u organizaciji Opštine Lebane – 20.08.2012.godine
 • Prva Likovna kolonija „Ćoška“ u okviru tradicionalne manifestacije Grada – „Dani Vranja“ – prodaja slika za izgorelo Pozorište u Vranju – 01.09.2012. godine
 • Humanitarna Izložba i aukcija slika „Za pomoć detetu“ –  u Organizaciji RTV Vranje – 10.09.2012. godine
 • Likovna kolonija „Vlasina“ u organizaciji Opštine Leskovac – 21.10.2012. godine
 • Izložba „Letnjeg ateljea“ – Galerija Narodnog Univerziteta Vranje – oktobar 2013. godine
 • „Vranje u očima umetnika“ – humanitarno-prodajna  Izložba za pomoć devojčici iz Vranja – Galerija Narodnog Univerziteta Vranje – 25.01.2014.god.
 • Izložba „Zimskog ateljea“ – Galerija Narodnog Univerziteta Vranje – februar 2014. godine
 • Izložba „Letnjeg ateljea“ – Galerija Narodnog Univerziteta Vranje – oktobar 2014. godine
 • Izložba „Letnjeg ateljea“ – Galerija Narodnog Univerziteta Vranje – oktobar 2015. godine
 • Likovno-muzički performans pod nazivom ,,Plavo“ -Galerija Narodnog muzeja Vranje – prikupljena sredstva od slika, namenjena za obnovu Pozorišta ,,Bora Stanković“ – 21.04.2016. godine
 • Izložba „Letnjeg ateljea“ – Galerija Narodnog Univerziteta Vranje – oktobar 2016. godine
 • Likovna kolonija povodom 25.„Veligdenskog Festivala“ u organizaciji Opštine Bosilegrad – započeo je 1. aprila, likovnom kolinijom dvanaestoro umetnika iz Bosilegrada i brojnih gradova širom Srbije i Bugarske. 01.04.2018. godine
 • Likovno – poetsko veče – Narodna biblioteka “Desanka Maksimović” Vlasotince. Izložba radova Sladjane Nedeljković i poezija O autorki govore prof Sasa Stanković i prof Jasmina Zlatković. 24.10.2018.
 • Samostalna izložba slika “Širom otvorenog srca” – Galerija Narodnog Muzeja Vranje. Izložbu otvara Saša Stamenković i mA slikarstva Jasmina Stojanović. 07.12.2018.

Slađa se posebno zahvaljuje portalu Pokazivač i ističe dobru saradnju koju je imala ovih godina sa portalom, kao i dobru ideju čitavog portala koju od sveg srca podržava. I mi se zahvaljujemo našoj divnoj saradnici i želimo joj još mnogo uspeha i dobre saradnje u budućnosti. 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.