fbpx
spot_img

Selfi – Kada samom sebi kažeš „ptičica“

 

Selfi, foto 1

Društvene mreže su preplavljenje selfi fotografijama. Priznajte da ste i vi nekada slikali sami sebe i tako nastalom fotografijom se hvalili na svom nalogu neke od društvenih mreza?! Sve što vam je potrebno za dobar selfi je telefon sa kamerom i dobro raspoloženje.

Selfi je fotografija samog sebe kamerom telefona ili fotoaparata koja je postavljena ne neku društvenu mrežu. Ovoj pojavi nisu odolele ni slavne ličnosti pa možemo pogledati selfi fotografije Baraka Obame, Dejvid Kamerona, Rijana, Bionse, a kraljica selfija u svetu poznatih je popularna starleta Kim Kardašijan koja ja na jednoj svojoj selfi fotografiji imala čak milion lajkova.

Vlada mišljenje da je selfi tvorevina 21. veka, ali on je nastao mnogo ranije. Kada ste slikali sami sebe u prošlosti se smatralo da nemate nikog u okruženju ko bi to uradilo umesto vas, usamljeni ste i izolovani. Vremnom se ta teza promenila i danas je selfi pravi hit. Da je selfi pošao mnogo pre pojave društvenih mreža svedoci prica o Amerikancu Endrju Džarvisu koji je selfi iskoristio kao validan dokaz njujorškoj administraciji da on zivi u Filadelfiji, a ne u Njujorku zbog čega je morao da plaća dupli porez. Da bi dokazao da 182 dana godišnje provodi u Filadelfiji on se slikao svakoga dana ispred svoje kuce sa dnevnim novinama. Fotografije koje su tom prilikom nastale najčešće je pravio sam. Selfi ovog simpatičnog čikice pokazao se kao validan dokaz pred njujorškim birokratama.

Koliko je selfi popularan svedoči i činjenica da je uredništvo Oksfordovog engleskog rečnika proglasilo za reč godine u 2013.

 Izvor: http://www.nedeljnik.co.rs/

Marijana Vesović
Marijana Vesović
Marijana Vesović - studira ekonomiju, a voli novinarstvo. Večiti putnik. Surovo iskrena. Veruje u ljubav i ljude. Oprašta, ali ne zaboravlja. Mleko ne pije, bez kafe ne funkcioniše. Pisala za: velikipark.rs i pravaprica.rs.