fbpx
spot_img

Selo Oblačina dobilo „Školicu života“

Foto: novakdjokovicfoundation.org
Foto: novakdjokovicfoundation.org

Peta „Školica života“, u okviru projekta „Školice života – zajedno za detinjstvo“ Fondacije Novak Đoković, svečano je otvorena u Predškolskoj ustanovi „Poletarac“, u selu Oblačina, Opština Merošina.

Za potrebe nove školice, u čije opremanje je Fondacija uložila 800.000 dinara, adaptiran je prostor u prizemlju OŠ „Jastrebački partizani“.

U saradnji sa opštinom i Centrom za interaktivnu pedagogiju (CIP), prostor u kom će Školicu pohađati deca uzrasta od tri do pet i po godina, opremljen je adekvatnim nameštajem, didaktikom, igračkama, slikovnicama i materijalima za radionice. Fondacija je obezbedila i sva neophodna sredstva za realizaciju vaspitno obrazovnog programa, kao i literaturu za vaspitače.

Merosina-Oblacina-otvaranje-2

Deo opreme finansiran je i sredstvima prikupljenim sa aukcije uskršnjih jaja u iznosu od 236.000 dinara, koju su organizovale kompanije „Art Ival“i Fondacija.

„Školice života“ je projekat na koji smo posebno ponosni jer omogućava deci iz najugroženijih opština da se uključe u sistem predškolskog obrazovanja. Srećni smo što će više od dvadesetoro mališana imati priliku da uči, igra se i provodi slobodno vreme u renoviranom prostoru, uz sav neophodan materijal za ove aktivnosti. Naš cilj je da im omogućimo pravilno odrastanje, da steknu želju za učenjem tokom celog života i ostvare sve svoje potencijale – rekla je Gorana Džudža Jakovljević, projekt menadžer Fondacije prilikom svečanog otvaranja.

kindergarten-kids-with-teacher

Školicu trenutno pohađaju deca iz Oblačine, ali i okolnih sela – Biljega, Rožine, Azbresnice, Padine i Krajkovca.

Ovaj projekat nam omogućava obuhvat dece predškolskog uzrasta od tri do pet i po godina, što se smatra „zlatnim dobom“ za rani rast, razvoj i učenje, u duhu vizije naše ustanove. Zahvalni smo za priliku da, kroz partnerstvo sa Fondacijom Novak Đoković, decu, svoje najveće blago, u pravo vreme usmerimo ka pravim vrednostima. U godinama koje dolaze, podsticajna mikro sredina biće uzrok dobrobiti dece, roditelja i vaspitnog osoblja u našoj ustanovi. Kroz ovaj projekat naučili smo kako izgleda biti u timu koji pobeđuje. – izjavila je Lidija Jevtić – Zlatković, v.d. direktora PU „Poletarac“.Merosina-Oblacina-otvaranje-4

Predsednik Opštine Merošina, Bojan Nešić, zahvalio se Fondaciji i CIP-u na pruženoj mogućnosti da ova opština postane deo humane priče „Školica života”.

Nerazvijene opštine, kao što je Merošina, i pored jake volje da poboljšaju uslove za rano odrastanje dece, nemaju dovoljno sredstava za ovakav vid aktivnosti. Stoga se još jednom zahvaljujemo na sveukupnoj podršci i stvaranju okruženja za stimulativno, kreativno i bezbedno odrastanje i razvoj dece – istakao je Nešić.

girl-drawing-in-kindergarten

O projektu „Školice života“

U okviru projekta do sada su realizovane tri obuke: Trening za predstavnike lokalne zajednice – „Širenje mreže programa i usluga lokalne zajednice za decu uzrasta 3-5,5 godina“, „Počni od početka, početak je važan – podrška ranom rastu, razvoju i učenju“ i „Korak po korak, kvalitetnom obrazovnom praksom ka društvu znanja“.

U planu je još jedna obuka za PU „Ni crno ni belo – program za rad sa decom/mladima, protiv predrasuda za razvoj tolerancije i interkulturalnosti“.

Pored navedenog, za razvijanje programa za rad sa decom i porodicama obezbeđena je mentorska podrška, supervizija veština i znanja profesionalaca stečenih na obukama, redovan monitoring aktivnosti Školice, kao i uspostavljanje saradnje sa drugim organizacijama koje se bave ranim obrazovanjem dece.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.