fbpx
spot_img

Škola kaligrafije kod Prizrena jedan od načina očuvanja ćirilice

Sedma škola kaligrafije održana je i ove godine u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena. Nekoliko desetina mališana iz više sredina na Kosovu i Metohiji učilo je krasnopis, upoznavalo sa izvornom muzikom i istorijom.

Četrdeset dva polaznika Letnje škole kaligrafije imala su priliku da, pored druženja, uče srednjovekovnu srpsku kaligrafiju, istoriju, stare pesme iz Prizrena i iz drugih delova Kosova, učestvuju u liturgijskom životu manastira.

Škola postaje tradicija, a kaligrafija u njenom središtu, kao način očuvanja ćirilice.

Kaligraf Dušan Mišić ističe da danas malo ljudi poznaje pisanje perom: „Veoma je važno da mlađe generacije savladaju to i zato je bitno da savladaju u nižem uzrastu to pisanje i da im ostane kaligrafija kao nešto najlepše što ih asocira na ćirilicu i na očuvanje ćirilice“.

Nekim polaznicima kaligrafija je nova, do sada nepoznata tehnika pisanja, a drugima letnja škola služi da potvrđuju i usavršavaju naučeno.

Prvenstveno treba biti pažljiv i strpljiv u kaligrafiji“, objašnjava Nikola Denić, iz Straže kod Novog Brda, i dodaje da kao vežbu ispisuju citate ličnosti poput patrijarha Pavla, Matije Bećkovića, Meše Selimovića.

Vojin Božović, iz Kosovske Mitrovice, kaže da znanje kaligrafije treba da se obnavlja jer ima dugu istoriju i da je to nešto što svako dete u Srbiji treba da zna.

Uz kaligrafiju se uči istorija, muzika, obilaze znamenitosti Prizrena

Izložbom kaligrafskih radova u manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena završena je još jedna Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije, istorije i muzike.

Organizatori sa ponosom ističu da letnjom školom oživljavaju kulturni, umetnički i prosvetni život Srba u Prizrenu.

Obilaze deca znamenitosti grada Prizrena, uz to uče kaligrafiju, pišu onim pismom kojim je pisan Dušanov zakonik, Miroslavljevo jevanđelje ili pokušavaju da pišu tim pismom. Veoma nam je značajno što se deca druže. To nisu deca samo sa Kosova i Metohije nego iz uže Srbije, ove godine imamo celu porodicu iz Kanade – otac, majka i troje dece su došli isključivo zbog škole kaligrafije i uživaju u svim našim aktivnostima“, istakla je Aleksandra Novakov, organizator škole.

Muzika je važan segment škole i druženja, jer dok crtaju i slikaju, polaznici stalno pevaju.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.