fbpx
spot_img

Skriveni biser SLOVENIJE koji bi zadivio i svetsku elitu (FOTO)

Umorni ste od svakodnevne jurnjave, posla i gradske vreme? Čeznete za mestom na kome ćete moći da se odmorite, „napunite baterije“ i potpuno se prepustite hedonizmu? Imamo za vas rešenje! I to – u bliskom komšiluku Srbije!

Ako tražite ideju za kraći izlet i beg od svakodnevice, a ne želite da to bude poseta nekoj poznatoj turističkoj lokaciji, već pre mestu koje još uvek odiše autentičnošću i mirom, mi vam predlažemo posetu gradiću Štanjel smeštenom usred slovenačkog kraša.

 

Ovde ćete se osećati kao da je vreme stalo, dane ćete provoditi u istraživanju, noći uz gastronomske specijalitete kraja, a svakog jutra budiće vas ptice.

Mesto je od Beograda udaljeno nekih 600 kilometara i od ljubljanskog aerodroma nekih sat vožnje kroz netaknutu prirodu i kraške krajolike savršene za fotografisanje.

 

Kras je krečnjačka visoravan koji su pruža duž granice jugozapadne Slovenije i severoistočne Italije. Od imena ove oblasti potiče naziv kraški reljef, pa očekujte mnogo uvala, tajnovitih jama i pećina kao stvorenih za istraživanje. Ako se, pak, zadržite na površini uživaćete u predivnim pogledima na maslinjake, vinograde i polja lavandi koja je ovde poslednjih godina u pravom malom privrednom procvatu.

Foto: Dnevno.rs

Štanjel je slikovito malo mesto, jedno od najstarijih na Krasu, prepoznatljiv po starom jezgru grada koje faktički neizmenjeno stoji već vekovima iako je gradić dosta stradao u Drugom svetskom ratu. Ime je dobio po svecu zaštitniku Svetom Danijelu.

 

Kako se čitav gradić (po poslednjem popisu dom za svega 350 stanovnika) smestio u brdu, kada ga posetite imaćete osećaj da ste ušetali u neku bajku – male, uske ulice, strme stepenice i nezaobilazne kamene kuće kao stvorene za set nekog istorijskog filma ostaviće vas bez daha.

 

Ceo predeo je jako lepo uređen i fotogeničan, ali opet nikako izveštačen! Ovde je sve autentično i nepromenjeno stoji već vekovima, a na svakom koraku čeka priča da bude ispričana.

 

Foto: Wikipedia/Johann Jaritz

U centru mesta sačekaće vas crkvica neobičnog izgleda, zamak Štanjel i posebna atrakcija ovog mesta – Ferarijev vrt!

 

Nema veze sa kolima, ali ima sa Italijom! Naime, ovde je živeo italijanski lekar Enriko Ferari koji je čuvenom arhitekti Maksu Fabianiju između dva rata dao da dizajnira vrt u sklopu svoje vile. Ferarija više nema, ali je park ostao, a pogled koji se pruža sa kaskada kojima se spušta niz brdo nešto je najlepše što ćete u životu videti.

 

Biće tu još jedan aspekt zbog kog ćete se zaljubiti u slovenački kraš… ljudi! Meštani ovog kraja neverovatno su srdačan i prijatan narod. Nećete ovde zateći nikakvo lažno dodvoravanje niti izveštačene osmehe prekaljenih domaćina koji zarađuju od turizma.

 

Ovde se još uvek živi po starim običajima koji na prvo mesto stavljaju gosta i putnika namernika, pa očekujte srdačnu  i iskrenu dobrodošlicu.

Foto: Dnevno.rs

pogostiće vas lokalnim specijalitetima – šparglama, maslinama, dimljenim specijalitetima (naročito je poznata kraška pršut) i naravno, nezaobilaznim vinom kojim se čitav kraj hvali i ponosi.

 

Ako ste ljubitelji dobre kapljice – obavezno probajte teran. Reč je o autohtonoj sorti grožđa koja uspeva samo ovde. Ako je pak ovo za vas previše jako – i dimljena pršut može da posluži.

 

Šta posetiti?

Foto: Dnevno.rs

Bistro Zamak Štanjel – restoran u samom dvorištu zamka biće savršen da u njemu provedete prijatan ručak, uživate u specijalitetima kraja i dobrom vinu. Jer, ovde vam mogu poslužiti eksluzivna vina kao što su teran, malvazija, pinot, chardonnai… Savršeno mesto da predahnete i „napunite baterije“ za dalje istraživanje kraja.

 

Restoran Špacapan – njihova kulinarika je zasnovana na prvoklasnim sastojcima sa Krasa koji su uglavnom proizvedeni lokalno ili ih čak proizvode sami. Odlično mesto da večerate, a prethodno pustite ljubazne domaćine da vas provedu kroz njihove podrume i pokažu proizvode koji sami prave – dimljene specijalitete, vina, sireve…

Foto: Dnevno.rs

Vila Fabiani – odmorite se od puta, posvetite sebi i provedite nezaboravno vreme na imanju na kome je rođen čuveni arhitekta ovog kraja Maks Fabijani. Kuća je obnovljena, pruža usluge vrhunskog smeštaja, a imanje je kao stvoreno za šetnje, odmor i uživanje.

 

Bučeva domačija – idila Provanse se preselila u slovenački kraš! Vredna porodica Aranđelović već godinama ovde uzgaja lavandu, a njihovu kozmetičku linija „Krasna“ možete pronaći u prodavnicama širom Slovenije. Početkom jula ovde se organizuje i Festival sivke (kako Slovenci zovu lavandu), a tada možete da berete lavandu, naučite kako da kuvate sa njom, čujete njena lekovita svojstva… i, naravno, uživate u njenom mirisu.

 

Podrum vina Colja – iz kraša ne možete da odete, a da ne degustirate vina. U podrumu Colja nalaze se najpoznatije vrste ovog kraja, a ljubazni domaćini će vam ispričati sve što vas zanima o uzgajanju vinove loze u Krašu. I naravno, dati vam da degustirate.

Izvor: dnevno.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.