fbpx
spot_img

Slađana Cvjetković: Kada želim pređe u moram

Kada želim pređe u moram i najvoljenija aktivnost postaje breme. Pa se mučimo, odlažemo, tražimo izgovore da je ne radimo. A mi se tada još više prisnemo, još više tjeramo, zahtijevamo, tražimo. Ljutimo se na sebe, što se opiremo, što nećemo. I čini nam se kao da postoje dva naša dijela koja se rvu, raspravljaju. Jedan tjera, a drugi neće. Pat pozicija, nema popuštanja ni sa jedne strane …

Zastanimo … Oslušnimo, čujmo glas koji zahtjeva, traži, tjera, insistira, pritiska. Zvuči li vam poznato? Podsjeća li vas na nekoga? Liči na roditelja ili na nekog drugog važnog autoriteta? Čini mi se da liči.

A sada obratimo pažnju na ovaj glas koji se buni, opire, neće. Imate li pored tona i sliku?  Koga vidite? Izgleda li vam poznato? Dijete?  Poznato dijete? Naravno da je poznato, veoma poznato.

Zatvorite oči i sjetite se djetinjstva… Kako su završavale takve rasprave? Šta je pomagalo da se nađe rješenje? Šta je pomagalo djetetu da nastavi, da istraje? Razumijevanje?  Prihvatanje? Podrška? Zagrljaj? Pregovori? Dogovori? Kompromisi? Vrijeme?

I primijenite, polako, opušteno …Saslušajte, razmotrite razloge, dajte mu predah, razumite. I ako ga odbijate, razumite otpor, želju za predahom, promjenom, slobodom …. Budite uz njega i prigrlite ga kao što roditelj grli  svoje dijete, ne gurajte ga od sebe …

A zatim pružite mu ruku i onda zajedno sa rukom u ruci, krenite dalje.

 

Slađana Cvjetković
Slađana Cvjetković
Diplomirani psiholog. Transakcioni analitičar – savjetnik. Trener vještina asertivnosti i emocionalne pismenosti. Rođena u Tuzli, živi i radi u Bijeljini. Slađana, misli dakle postoji, osjeća znači živi. Spaja jedno sa drugim, kako kod sebe tako i kod drugih. Voli trčanje, trči polumaraton i još uvijek si čestita kada stigne na cilj. Vjeruje da ponekad ne znamo šta možemo dok se ne odvažimo i ne krenemo prema tome šta želimo.