fbpx
spot_img

Slobino zanimljivo ćoše: Kako se branio Dubrovnik – III – deo – Tvrđava Lovrijenac –

Foto: Snežana Radojičić
Foto: Snežana Radojičić

Posebno je značajan strateški značaj tvrđave Lovrijenac koja je zadala dosta muka napadačima. Sazidana na steni visokoj 37 metara ona je imala za cilj čuva luku Kalarinju radi snabdevanja sa mora. Negde oko XI veka na tom mestu tvrđavu su hteli da sazidaju Venecijanci radi kontrole Dubrovnika. Ova namera je otkrivena i odlučeno je da Dubrovnik prvi to učini. Građenje je završeno za samo tri meseca. Možemo zamisliti zaprepašćenje Venecijanaca kada su njihovi brodovi stigli sa građevinskim materijalom i kada su ugledali tvrđavu sa dubrovačkom posadom.
Zanimljivo je da ova tvrđava ima izuzetno debele zidove sa tri strane od oko 4-12 metara, sem sa strane koja je okrenuta gradu. Shvatajući značaj utvrđenja, Dubrovčani su na zidu Lovrijenca ispisali: SLOBODA JE VREDNIJA OD ZLATA.
Ne zanemarujući značaj diplomatije, iako je mudro izbegavala zamke neprijatelja koji su bacili oko na malu ali bogatu republiku, ipak je postavljeno pravilo koje je bilo zakon: Bezbednost republike je zakon iznad svih drugih.

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.