fbpx
spot_img

Slobino zanimljivo ćoše: Merak kafa

Prava turska ispija se iz fildžana Foto: Snežana Radojičić
Prava turska ispija se iz fildžana
Foto: Snežana Radojičić

Generacije rođene šezdesetih tih godina pamte one radničke ekskurzije i bratimljenje opština u SFRJ, te odlasci jedni kod drugih u cilju zbližavanja i upoznavanja sa gradom, običajima..Ljudima, prirodnim lepotama..
I..Tako, Mi, sa terena Vojvodine, negde u ovo doba proleća, godine 82-83 ne mogu se setiti sa sigurnošću, idemo u Sarajevo, tj. to je jedna od destinacija u obilasku zemlje u kojoj smo tada živeli i da ne dužim dalje…Stigosmo na Baščaršiju i jedan od radnika poruči kafu..Kafa nikad da stigne, nešto se odužilo…Mi se već malo „vrpoljimo“ ali stiže kafa, onako sve posluženo sa velikom ljubavi, uredno..Vidi se da se majstor svojski potrudio da bude sve kako treba i bog zapoveda..
Nije stigao ni pošteno da okrene leđa..Kad jedan od kolega radnika, uze onu šoljicu i popi je u „desetinki“ sekunde..Iskapi na „eks“ brzinom svetlosti..Ostali slično uradiše i rekoše mu:“Koliko smo dužni“ ?
Majstor, gleda zgranuto, začudjeno..Ne može očima da veruje u ono u šta gleda jer sav njegov rad i trud i utkana ljubav ka kuvanju tih kafa, nestala je u jednom trenu kao da ništa nije radio. Čovek je očekivao da se Mi lepo osećamo, da kafu pijemo polako sa merakom…Kad ono, samo je izvrnusmo u usta !!
Reče tužnim glasom: „Ne, ne treba ništa..Ali nemojte više dolaziti“ !! Osetio se povredjenim jer nismo ispoštovali tu njegovu ljubav i provedeno vreme u pripremi te kafe.

Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović
Slobodan Osmokrović rođen 21.9.1963 g. u Inđiji, ekonomski tehničar. Živim u vremenu kome ne pripadam.