fbpx
spot_img

Splitski naučnici snimili ogromnu meduzu – „ovakav primerak nismo videli“

Ronioci Instituta za okeanografiju i ribarstvo kod Trogira snimili su ogromni primerak retke vrste meduze koji je iznenadio i stručnjake.

“Marinski zaliv, 09. oktobar 2021. godine, prilikom istraživanja naselja posidonije susreli smo meduzu iz roda Chrysaora. Ali ovako veliki primerak nikada nismo videli”, objavio je splitski Institut za okeanografiju i ribarstvo.

Radi se o vrsti Chrysaora hysoscella, poznatoj kao kompas meduza, vrsti koja živi u obalskim vodama Atlantskog okeana i Sredozemnog mora. Pojavljuje se i u blizini obala Velike Britanije, Irske i Turske. Iako je u pitanju relativno retka vrsta i najčešće se približava obali u rano leto, poslednjih godina sve je češći stanovnik Jadrana.

S obzirom na to da u proseku naraste do 20 cm dužine i do 6 cm prečnika klobuka, ovaj ogromni primerak iznenadio je i struku.

Ta vrsta meduze živi pod površinom na dubinama 0-10 m, gde lebdi i povremeno pliva.

Kompas meduza u moru se orijentiše i održava ravnotežu uz pomoć senzorskih ćelija nazvanih statocisti, a pigmentirane mrlje omogućavaju meduzi percepciju promene svetlosti. Hrane se zooplanktonom, a prirodni neprijatelj su joj morske kornjače i riba Mola Mola – Veliki bucanj koji se njome hrane.

“Ukoliko naiđete na ovu vrstu, nikako joj se ne približavate i izbegavate dodir jer mogu izavati opekotine i peckanje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mesto bi trebalo ohladiti i namazati aloe verom ili sličnim gelom koji sprečava opekotine. A ako vas slučajno ova meduza dotakne i opeče, pre svega treba izaći iz mora i opečeno mesto dobro isprati morskom vodom kako bi odstranili pipke”, savetuje Morski.hr.

Važno je znati da se opečeno mesto ne sme trljati, niti ispirati slatkom vodom ili alkoholom. Na opečeno mesto dobro je staviti sirće ili limunov sok. Kao posledica, odnosno uspomena na susret s meduzom, najčešće ostaje depigmentacija kože ili čak ožiljak.

Izvor: rs.n1info.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.