fbpx
spot_img

Vaskršnje radionice sa „Jutrima“ u Tuzli

Praznik nad praznicima svečano je dočekan i obilježen u Prosvjetinoj školi srpskog jezika u Tuzli.

Već tradicionalno organizovane su Vaskršnje radionice za djecu sekcije „Jutra plavog sljeza“ u prostorijama SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli, tokom marta i aprila, a na Veliku subotu svoje radove su predstavili na mini izložbi. Ove godine pored bojenja i šaranja jaja, ukrašavanja zrnevljem, crteža, čestitki, promovisan je i ručni rad. Djeca su imala priliku da vide ukrase, lutkice, izrađene od vune i konca, poput heklanih korpica i pilića, što je izazvalo veliko interesovanje djece, a ujedno ih podstaklo na kreativnost.

Svake godine neka zanimljivost razlikuje ove svečanosti jednu od drugih. Tako su ovaj put pitanja o prazniku, načinu proslavljanja, tradiciji vezanoj za proslavljanje ovog praznika uobličili u kratke video zapise i postavili na youtube kanalu.

Pored čuvanja i njegovanja srpskog jezika i ćirilice, tradicije i običaja, važno je, da djeca shvate smisao praznika. Tako su imali priliku da pogledaju dokumentarni film o smislu bogosluženja u danima Strasne Sedmice i Vaskrsa, „Vaskrsenje-Pobedilac smrti“.

Sa lijepim vijestima u sekciji „Jutra plavog sljeza“ dočekali su praznik: drugo mjesto na literarnom konkursu „Moj smešni svet“, posvećen Brani Cvetkoviću, Dečijeg kulturnog centra Beograd, i posebnim priznanjem „Poezija srca“ na Međunarodnom pjesničkom i pozorišnom konkursu „Kastelo di Duino“. Konkurs je pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije Uneska koja ga smatra najvažnijim u svijetu rezervisanim za mlade pisce.

Jutra plavog sljeza Tuzla
Jutra plavog sljeza Tuzla
Sekcija okuplja učenike iz više tuzlanskih osnovnih škola. Zadatak njenih članova je očuvanje i njegovanje srpskog jezika, pisma i kulturnog i vjerskog identiteta. Sekciju vodi nastavnik srpskog jezika i književnosti Mirjana Lazarević.