fbpx
spot_img

Spremni smo za Mediteranske igre u Alžiru!

Danas odbrojavamo 50 dana do početka XIX Mediteranskih igara koje će se održati od 25. juna do 6. jula 2022. godine u Oranu, drugom po veličini gradu u Alžiru.

Ovo će ovoj zemlji Magreba biti drugi put da organizuju Mediteranske igre nakon što su bili domaćini ovog takmičenja 1975. godine u svom glavnom gradu. Spremni smo za Mediteranske igre u Alžiru!

Naša zemlja redovan je učesnik Mediteranskih igara i imamo tradiciju sjajnih nastupa na ovom takmičenju. U prethodnih nekoliko izdanja Mediteranskih igara, Srbija se vraćala sa velikim brojem osvojenih medalja i visokih plasmana. Upravo na 50 dana početka devetnaestog izdanja ovog takmičenja koje predstavlja najvažnije multi-sportsko okupljanje za sportiste iz zemalja koje gravitiraju ka području mediteranskog basena, razgovarali smo sa šeficom Misije Srbije za predstojeće Mediteranske igre, Natašom Janković. Nataša je za sajt Olimpijskog komiteta Srbije govorila o statusu priprema za nastup naših sportista na ovom takmičenju, ali je i podelila svoje utiske o spremnosti domaćina da organizuje ovo veliko takmičenje.

Šefica Misije Srbije za MI Oran 2022, Nataša Janković

Kako teku pripreme za nastup našeg tima na Mediteranskim igrama?

Pripreme za nastup našeg tima na Mediteranskim igrama teku po planu i već sada se nalaze u završnoj fazi. Tim ljudi koji radi na organizaciji naše Misije za ovo takmičenje je veoma iskusan i uigran i, bez obzira što Mediteranske igre predstavljaju brojčano najveće takmičenje za nas, sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da je ostao još veoma mali broj pojedinosti koje treba da realizujemo u okviru priprema za nastup naših sportista.

Oran panorama

Da li su isplanirani dolazak i boravak, transport, treninzi, kao i ostale logističke stvari neophodne za nastup naših sportista na predstojećim Mediteranskim igrama?

Globalna pandemija virusa Covid 19 koja sada traje već više od dve godine u velikoj je meri poremetila avio saobraćaj širom sveta. Ovaj problem se posebno manifestovao kada su u pitanju destinacije koje nemaju frekventne i velike aerodrome, ili nisu glavni turistički ili ekonomski centri. Slična je situacija i sa Oranom. Prateći pravila Organizacionog komiteta o mogućnostima boravka sportista pre i nakon završetka takmičenja i uzimajući u obzir kalendar takmičenja na Mediteranskim igrama, Olimpijski komitet Srbije je napravio plan puta naših sportista za ovo takmičenje. U saradnji sa nacionalnim avio prevoznikom Air Serbia, odlučili smo da se prevoz najvećeg dela naše sportske delegacije realizuje čarter letovima iz Beograda do Orana. Na taj način, sportisti će imati najveći komfor za putovanje, ali će nam i kompletna logistika biti u velikoj meri olakšana. U principu su sve najvažnije logističke pojedinosti puta, boravka, treninga i takmičenja naših sportista usaglašene sa Organizacionim komitetom, tako da smo spremni za predstojeće Mediteranske igre.

 

Koliko će sportista Srbije učestvovati na ovogodišnjim Mediteranskim igrama? Da li su poznata već neka imena sportista koji će biti predstavnici naše zemlje u Alžiru?

U skladu sa pravilima i rokovima Organizacionog komiteta, Olimpijski komitet Srbije je obavio konsultacije sa svim nacionalnim granskim sportskim savezima čiji sportovi se nalaze na programu Mediteranskih igara i poslao je konačnu brojčanu prijavu našeg tima za ovo takmičenje. U ovom trenutku, Srbiju će predstavljati 161 sportista na Mediteranskim igrama u Alžiru. Manja odstupanja u ovom broju su moguća, s obzirom da je neophodno je da sportisti ispune interne kriterijume OKS za nastup na  igrama, kao i da broj prijavljenih sportista po disciplinama bude dovoljan. Konačna poimenična prijava nam tek predstoji, tako da u ovom momentu još uvek ne znamo imena sportista koji će nas predstavljati u Oranu.

Atletski stadion u Oranu

U kojim sportovima i disciplinama će Srbija imati svoje predstavnike?

U ovom trenutku izvesno je da će našu zemlju na Mediteranskim igrama predstavljati sportisti iz sledećih sportova: atletika, plivanje, streljaštvo, biciklizam, tekvondo, rvanje grčko-rimskim i slobodnim stilom, stoni tenis, boks, džudo, mačevanje, jedrenje, badminton, streličarstvo, dizanje tegova, sportska gimnastika, basket 3×3, vaterpolo, rukomet, boćanje i karate, odbojka i vaterpolo.

 

Kakvi su Vaši utisci o sportskim objektima u okviru kojih će biti održana takmičenja?

Za vreme Mediteranskih igara koristiće se 48 sportskih objekata, od čega su 24 za trening i takmičenja i 23 isključivo za trening. Delegacija OKS je imala priliku da poseti Oran u decembru mesecu 2021. godine i obiđe jedan deo sportskih objekata. Svi ti objekti su novi ili obnovljeni i ispunjavaju standarde za održavanje multi sportskog takmičenja kao što su Mediteranske igre. Najveći utisak na nas je ostavio novoizgrađeni Olimpijski kompleks koji deluje veoma moderno i impozantno, i u okviru koga će se organizovati takmičenja u atletici, fudbalu, gimnastici, plivanju i vaterpolu.

Mapa Mediteranskog sela Oran 2022

Na koji način je uređeno Mediteransko selo u kome će biti smešteni sportisti Srbije i da li ste zadovoljni smeštajem?

Mediteransko selo se nalazi u jugo-zapadnom delu Orana, i udaljeno je 4km od glavne takmičarske zone – Olimpijskog kompleksa Oran i 20 km od međunarodnog aerodroma. Za vreme igara selo će moći da primi oko 4500 sportista i službenih lica. U selu će se nalaziti više multi funkcionalnih sportskih objekata.

Sve sobe u Mediteranskom selu su dvokrevetne, a smeštajni kapaciteti u kojoj će biti smeštena delegacije Srbije će se znati početkom jula meseca, nakon definisanja Konačne brojčana prijave i Konačne poimenične prijave.

Mediteransko selo se prostire na 39 hektara i biće podeljeno u tri zone:

  • Rezident – stambena zona;

  • Međunarodna zona;

  • Volonterska zona.

Soba u Mediteranskom selu Oran 2022

Rezident zona je univerzitetski stambeni kompleks koji se sastoji iz nekoliko grupa višespratnih zgrada u kojima će biti smešteni sportisti članovi delegacija. U ovom delu Olimpijskog sela će biti dozvoljeno boraviti isključivo uz odgovarajuću akreditaciju. Pored toga, u stambenom delu Olimpijskog sela će se nalaziti i restoran za sportiste, fitnes centar, medicinski centar (poliklinika), administrativni centar, mini market, centar za pranje veša, magacini, kancelarije za NOK-ove, itd.

Međunarodna zona će služiti kao tranzitna zona između glavnoga ulaza u selo i prilaza stambenom bloku, i tu će se nalaziti glavni trg sa dodatnim uslugama kao što su banka, pošta, prodavnice, transport stanica, itd. Dok će se u Volonterskoj zoni nalaziti smeštaj za volontere, restorani i prostori za relaksaciju.

Izvor: oks.org.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.