fbpx
spot_img

Stiže DisplayPort 2.0 standard


Mnogi od nas još uvek nemaju ekrane sa 4K rezolucijom, ali to nije razlog da tehnologija ne napreduje i dalje. Naime, Video Electronics Standards Association (VESA), najavila je realizaciju DisplayPort 2.0 standarda, navodeći dolazak i podršku za 16K rezoluciju u godinama koje dolaze.

Iako ideja 16K monitora zvuči gotovo smešno, ali povećanje propusnosti koju će nuditi DisplayPort 2.0, omogućiti će niz drugih mogućnosti. Novi standard je sposoban da isporuči maksimalnih 80 Gbps, što je značajno unapređenje od 32.4 Gbps, koliko je nudila 1.4 verzija. DisplayPort 2.0 će koristiti USB-C priključak i raditi na Thunderbolt 3 tehnologiji. Thunderbolt je obično ograničen na 40 Gbps, jer je reč od dvosmernoj konekciji.

DisplayPort je jednosmeran, tako da može koristiti punu propusnost 80 Gbps protokola. Pored 16K rezolucije na 60Hz, standard će podržavati i sisteme sa više monitora (dva 8K monitora), više stope osvežavanja, HDR na višim rezolucijama, a takođe bi mogao da unapredi i AR i VR rešenja.

Prvi uređaji sa DisplayPort 2.0 standardnom očekuju se do kraja 2020. godine.

Izvor: itvesti.info

Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Student Elektrotehničkog fakulteta. Voli druženje, filmove i sport.