fbpx
spot_img

Švedski kralj dodelio viteške titule članovima grupe ABBA

U Kraljevskom dvorcu u Stokholmu su prvi put za skoro pola veka dodeljene viteške titule. Švedski kralj Karl XVI Gustav dodelio je titule vitezova članovima grupe ABBA Ani-Frid Rojs, Agneti Feltskog, Bjornu Ulveusu i Beniju Andersonu.

Članovima grupe ABBA Ani-Frid Rojs, Agneti Feltskog, Bjornu Ulveusu i Beniju Andersonu u Stokholmu su dodeljeni ordeni prestižnog kraljevskog viteškog reda Vasa.

Kralj Švedske Karl XVI Gustav je na današnjoj ceremoniji članovima popularne grupe uručio viteške titule, prve koje su dodeljene u poslednjih pedeset godina.

U obrazloženju se navodi da su im titule dodeljene „za izuzetan doprinos švedskom i međunarodnom muzičkom životu“.

Muzička karijera grupe ABBA je na planetarnom nivou doživela veliki uspeh nakon pobede na Pesmi Evrovizije 6. aprila 1974. godine sa pesmom „Waterloo“.

АББА се накратко поново окупила
ABBA se nakratko ponovo okupila

Usledilo je višegodišnje putovanje po celom svetu, pošto su održavali koncerte u brojnim zemljama, a razišli su se na vrhuncu popularnosti 1982. godine.

Uprkos tome, njihove pesme se i dalje slušaju i na venčanjima i u klubovima, a neizostavan su deo programa brojnih radio-stanica i TV programa.

Po pesmama grupe napravljen je pozorišni mjuzikl „Mamma Mia“, od kojeg su nastala i dva nastavka istoimenog filma.

Pre tri godine objavljen je novi album grupe, a od maja 2022. godine u Londonu se održavaju nastupi takozvanih „abatara“ – digitalno generisanih članova čuvenog kvarteta.

Ipak, uprkos pojedinim zajedničkim pojavljivanjima, među kojima je i današnja dodela ordenja, kvartet od raspada nije nastupio zajedno.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.