fbpx
spot_img

Miloš je kaskader i od toga živi: Meni je dan na poslu kada padam sa mosta ili gorim

Miloš Brdarević iz Obrenovca je student četvrte godine Elektrotehničkog fakulteta, trener aikidoa i kaskader. Već pet godina je član Srpske kaskaderske asocijacije, a kroz filmsku umetnost, zamenjujući naše glumce u opasnim scenama, nekoliko puta je pao niz stepenice bez povreda, učestvovao u uličnim borbama i tučama.

FOTO: RTV MAG / YOUTUBE

Umesto naših poznatih glumaca snimio je najrizičnije scene.

– To su scene gorenja. Zato što tada moramo da verujemo opremi, da verujemo drugarima iz tima koji su oko nas. To je nešto na šta mi najmanje utičemo dok radimo. Prve dve godine po pristupu u tim se ne snima. Trenira se, uče se osnovne stvari i tek posle nekih godinu dana se ide sa kaskaderima na film. Ni tada ne snimamo već, gledamo kako to izgleda, kako šta funkcioniše, pomažemo drugim kaskaderima u pripremi i tek posle dve godine se rade neki projekti, jednostavnije scene, a zatim i teže – objašnjava Miloš.

Dodaje da strah ne oseća dok snima, već da on dolazi nakon „odrađene“ scene.

– To je veoma interesantno za nas, da tek posle toga, kad odradimo scenu, razmišljamo šta je moglo da pođe loše. Dok je sama scena u toku, onda već radi adrenalin, razmišljamo kako da uradimo što bolje to što smo naučili. Tek kad prođe sve, onda već razmišljamo šta je moglo da bude – dodaje mladić.

Priprema za scenu od svega nekoliko sekundi u filmu ponekad ume da traje i nekoliko dana, nedelja ili meseci, objašnjava on.

– Mi ako nismo dobro pripremljeni i psihički i fizički, ne možemo odraditi to kako treba i može doći do povreda. Baš u filmu „Zaspanka za vojnike“, rušili smo drveni most. To je bilo opasno, jer nismo znali kako će most da pukne, preko 20 kaskadera je bilo na mostu i pali smo svi zajedno – otkriva Miloš za „RTV Mag“.

Ovaj mladić je trenutno „viši kaskaderski student“, da bi postao „univerzalni kaskader“ mora da položi sedam specijalnosti, od čega do sada ima položenih četiri – borilačke veštine, rad sa oružjem, visinsku kaskadu i gorenje.

Miloš u budućnosti planira da završi fakultet i postane „univerzalni kaskader“, jer nakon što je osetio adrenalin prilikom izvođenja opasnih filmskih scena, ne želi da odustane.

Izvor: blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.