fbpx

Svetska nedelja Svemira

zelenilo.bloger.index.hr
zelenilo.bloger.index.hr

Generalna Skupština UN je proglasila Svetsku nedelju Svemira 1999. godine. Sprovođenje Svetske nedelje Svemira je pod vođstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i UN Kencelarije za poslove svemira (OOSA) smeštenog u Beču, Austrija.
World Space Week Asocijacija

World Space Week Asocijacija (WSWA) je osnovana 1981. godine i jedna je od najstarijih svetskih obrazovnih organizacija o Svemiru. Danas je ona ponosni partner Ujedinjenih nacija u organizaciji “Svetske nedelje Svemira” na globalnom nivou. WSWA okuplja i podržava svetsku mrežu Nacionalnih koordinatora i organizatora događaja vezanih za nednjlju svemira. WSWA je nevladina, neprofitna, međunarodna organizacija smeštena u Sjedinjenim Američkim Državama.
Koordinatori pozivaju organizacije na svojem području da organiziraju događanja (predavanja, radionice i slično), objavljuju u medijima informacije o događanjima vezanim za Svetsku nedelju Svemira i izveštavaju o rezultatima aktivnosti. Nacionalni koordinatori provode aktivnosti tokom cele godine, a u nedelji od 4. do 10. oktobra. Detaljne informacije o aktivnostima u Srbiji možete pogledati na blogu Svetska nedelja Svemira u Srbiji .
U najavi su još dva događaja u Srbiji povodom World Space Week manifestacije. Jedan je radio emisija Globus sa radio Pančeva, koja će napraviti specijalnu emisiju povodom WSW2014, urednik i voditelj emisije jeMomcilo Mrckovic.
Druga manifestacije je iz OŠ “19. oktobar” u Donjim Komaricama, gde će biti održana prezentacija “Postani naučnik na jedan dan – svaki astronom je prvo bio đak”, a zatim projekcija dokumentarca “Life in the Space Station”. Organizator je Snežana Veljković.

Bojana Pudar
Bojana Pudar
Bojana Pudar veruje da "osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. Ako nekada sretneš osobu koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj. Niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima".