fbpx
spot_img

Svetski dan knjige za decu – 2. april

Međunarodni dan knjige za decu, uveden je pre skoro pola veka u cilju promocije dečje književnosti i čitanja kako bi se skrenula pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca.

U svetu se obeležava od 1967. godine na dan kada je pre tačno 210 godina rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik (1805 – 1875). On je tvorac bajki: „Mala sirena“, „Ružno pače“, „Olovni vojnik“, „Carevo novo odelo“, „Mala sirena“, „Palčica“, „Princeza na zrnu graška“ i brojnih drugih blistavih bajki bez kojih odrastanje nije moguće zamisliti.

Kvalitet njegovih bajki je u tome što je unosio nove motive, pisao bogatim, lakim i lepršavim jezikom, sa puno humora ispod kojeg se često mogu naći ozbiljni, tužni, ironični motivi iz kojih deca mogu učiti. Takođe su razumljive, bude maštu i lako mogu zaneti dete, jer je i on sam umeo da mašta, uviđa razna čudesa i razmišlja kao deca.

„Čitav je svet pun čudesa, ali mi smo na njih tako navikli da ih nazivamo svakodnevnim stvarima“, rekao je svojevremeno Andersen.

 

Izvor: Tanjug

Prethodni tekstDa li ste znali: Crna mačka
Sledeći tekstMOŽDA
Sunčica Miščević
Učiteljica koja veruje da su "misli kao kapi vode. Ako stalno ponavljate iste misli , stvarate ogromnu količinu vode. U početku je barica , pa bara , pa jezero i na kraju - okean. Ako su Vam misli pozitivne , možete plivati u okeanu života".