fbpx
spot_img

Tabela izbijanja i ispadanja mlečnih zuba (i kako da to prođe što lakše)

Iz ugla roditelja izbijanje zubića kod njihovog mezimčeta vrlo je emotivan proces. Dok čekaju prvi zub, mama i tata virkaju u bebina usta više desetina puta na dan, opipavaju desni, procenjuju da li je beba nervozna baš zbog zubića, a neki čak i brinu ako prvi ne izbije do 8. ili 9. meseca. Kasnije, kada stignu i dvojke, zubići prestaju da budu zanimljivi, osim u kontekstu neprospavanih noći i neprekidne nervoze. Neka deca to prođu bez ikakvih problema, dok kod drugih izbijanje zubića predstavlja pravi pakao u malom – i za dete i za roditelje.
Za ovu drugu kategoriju izmišljeni su različiti „gedžeti” da muke po zubićima bar malo olakšaju. Stare metode, poput mazanja belog vina (nadamo se) više niko ne primenjuje. Tu su, zato, stare dobre glodalice. Uostalom, i sama beba vam svojim ponašanjem (trpajući u usta sve što joj padne pod ruku) daje do znanja da joj treba nešto čime će češati desni. To nešto bi trebalo da bude hladno i tvrdo. Dakle, glodalicu od bezbednih materijala držite uvek u frižideru. Najbolje bar dva komada, pa dok beba jednu grize, druga se hladi.
Ali, ni glodalice više nisu samo običan komad gume. Od brendova koji su na našem tržištu pristutni, kreativnošću se izdvajaju MAM i NIP. Sada ih ima sa četkicomkojim se peru desni ili ono zubića što je već izbilo, sa vodomsa lančićemu obliku dudesa zvečkom, a tu je i nešto relativno novo – naprstak kojim roditelji mogu masirati bebine desni i čistiti zubiće. Ovo je dobra stvar jer beba još nema dovoljno artikulisane pokrete da sama može tačno počešati bolno mesto, već će roditelj to uraditi bolje.
Čak i ako se odlučite za neku varijantu gela, glodalice su ipak obavezna stvar. Predlažemo da svakako isprobate nekoliko vrsta kako biste pronašli onu koja detetu najbolje odgovara.
A evo i tabele rasta i ispadanja mlečnih zuba, za one koji brinu da njihovom detetu, možda, neće nići zubi. Kad malo razmislite, da li se to ikada, ikome desilo?

A. C.

Izvor: zelenaucionica.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.