fbpx
spot_img

Tajna veza Srbije i najvećeg disko hita iz ’70-ih, koju je otkrila serija Kljun

Malo je verovatno da u bilo kom delu sveta, do kog je uspela da dopre zapadnjačka muzika, postoji osoba, ma koje generacije, koja bi mogla da kaže da nikada u životu nije čula taj planetarni hit iz sedamdesetih.

To je jedna od onih neuništivih stvari, koje ne može da izliže ni višedecenijsko brutalno izrabljivanje i eksploatisanje, iako je čine samo ona prepoznatljiva bas disko linija i dva kratka stiha.

Znamo je mahom svi, dok je pak mnogima nepoznata njena veza sa Srbijom to jest Suboticom. Ili je bar bila, do premijere serije Kljun.

Serija Kljun Foto: Promo

Taj planetarni hit iz 1975. godine jeste neuništivi „Fly Robin Fly“, grupe „Silver Convention“. Oni koju su uspeli da ga ne čuju na žurkama i klupovima u bilo kom od dostupnih milion oblika i remiksa, sigurno nisu zaobišli bar jedan od milijardu filmova, serija, reklama, ili pojedinačnih scena (istina, mahom seksa ili drogiranja), koje su njime bile ozvučene.

Upravo zato, prisustvo poznatog ritma u jednoj od otvarajućih scena serije Kljun (dok se neko dvoje voze kolima po Subotici) nije bio nimalo iznenađujući, niti naizgled preterano bitan, sve dok „Fly Robyn Fly“ nije postao i tema razgovora.

Iz njega su mnogi od nas, po prvi put saznali da je autor i tvorac ovog planetarnog neuništivog hita iz sedamdesetih godina muzičar – iz Subotice.

Njegovo ime je Silvester Levai (76) i u zapadnom svetu on je jedan od najcenjenijih kompozitora i muzičkih producenata.

U njegovoj zvaničnoj biografiji navedeno je da je rođen u Srbiji, tadašnjoj Jugoslaviji, i to u njenoj najsevernijoj tački, gradu Subotici. Sugrađani ga smatraju jednim od svojih koji je uspeo da ostvari američki san, a koji je otpočeo preseljenjem u Minhen 1972. godine, tadašnji evropski muzički centar.

Tamo je upoznao i počeo da sarađuje sa pozorišnim dramaturgom i muzičarem Majklom Kunzeom, koji je godinama unazad pokušavao da stvori nešto komercijalno uspešno.

Najpre su sarađivali u domenu pozorišta i mjuzikla, da bi sredinom sedamdesetih, u vreme najveće ekspanzije disko muzike, stvorili sastav „Silver Convention“. Poput većine muzičara iz te epohe, u prvom planu grupe bile su tri devojke, dok su Levai i Kunze bili autori iz senke.

Obojica su težili da stvore nešto komercijalno uspešno, ali im je na tom  putu glavna prepreka bilo nedovoljno poznavanje engleskog jezika. Svesni da će zbog toga sve ići mnogo teže, rešili su da naprave nešto jednostavno, ali autentično.

Tako je prvobitno nastao stih „Run Ribbit Run“ , ali je Levai ocenio da ga publika može povezati sa „folksvagen“ automobilima i da to ne bi bila dobra ideja. Njegov kolega pak, nije delio to mišljenje, već je pozvao tri devojke u studio da otpevaju i snime te stihove.

Međutim, neposredno pre njihovog dolaska, Levai je na radiu čuo pesmu identičnog naziva, a nakon što je to rekao prijatelju, on mu je sasvim spontano odgovorio: „Pa nek bude onda „FlyRobynFly““.

Pesma je postala hit i bila u vrhu top lista u Evropi, Americi, Australiji, a naredne godine nagrađeni je i Gremijem. Do danas je ostala jedan od najvećih disko klasika,

Grupa iza sebe ima jedan LP album koji je štampan u Evropi, Americi, a veliki tiraž rasprodatih ploča nije zaobišao ni Jugoslaviju.

Grupa je sledeće godine nastupila na Eurosonogu gde je osvojila osmo mesto s pesmom „Telegram“. Ubrzo nakon toga, grupa se raspala, ali to nije značio i kraj međusobne saradnje njenih članova.

Levai je nastavio da se bavi produkcijom, a sarađivao je sa mnogim svetskim zvezdama, kako u muzici, tako i u Holivudu, a važi za jednog od omiljenih saradnika Eltona Džona. Sa Kunzeom je nastavio da sarađuje na pozorišnoj muzici to jest mjuziklima.

Levai danas živi na relaciji Beč, Minhen i Los Anđeles.

Izvor: nova.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.