fbpx

Na današnji dan: 8. jul

 

Sat
foto: wallpapermania. eu

1497 – Portugalski moreplovac Vasko da Gama isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade. 

1809 – Rođen je hrvatski pisac i reformator jezika Ljudevit Gaj, vođa Ilirskog panslovenskog pokreta. 

1819 – Rođen je hrvatski kompozitor Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muzičar Ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u muzici. 

1822 – Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (“Kraljica Mob”, “Oslobođeni Prometej”, “Ševa”, “Oda zapadnom vetru”, “Odbrana poezije”). 

1885 – Rođen je nemački filozof Ernst Bloh. U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog (“Duh utopije”, “Tomas Mincer kao teolog revolucije”, “Tragovi”, “Nasleđe ovog vremena”, “Sloboda i poredak”, “Princip nade”). 

1894 – Rođen je ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemljinih satelita (“Sputnjik”). Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978. 

1920 – Gradu Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje “Ratni krst” za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu. 

1956 – U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu “Nikola Tesla” građani su pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada. 

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.