fbpx
spot_img

Telo Čarlija Čaplina je jednom ukradeno iz groba

Glumac Čarli Čaplin je preminuo na Božić 1977. godine u 88. godini. Dva meseca nakon tog tužnog dana, njegovo telo je ukradeno na švajcarskom groblju i počela je intenzivna policijska istraga i potraga za muškarcima koji su ga ukrali.

Pošto je Čaplinova udovica Una primila zahtev za otkup tela od 600.000 dolara policija je počela da prisluškuje njen telefon, a paralelno s tim su nadgledali oko 200 telefonskih govornica u toj regiji.

Una je odbila da plati kriminalcima. Kako je rekla – njen suprug bi mislio da je njihov zahtev smešan.

Ipak, lopovi nisu odustali. Kasnije su pretili da će joj oteti dvoje najmlađe dece.

Una Čaplin je bila Čarlijeva četvrta supruga i ćerka je pisca Judžina O Nila. Ona i Čaplin su se venčali 1943. kada je ona imala 18, a on 54 godine i imali su osmoro dece. Porodica se preselila u Švajcarsku 1952. pošto su Čarlija optužili da je simpatizer komunista. Naime, saznao je da će mu zbog toga, pošto se vrati iz Londona sa premijere filma “Svetlosti pozornice” onemogućiti da ponovo uđe u Ameriku.

Posle istrage koja je trajala pet nedelja, policija je uhapsila dva automehaničara – Romana Vardasa iz Poljske i Ganča Ganeva iz Bugarske.

Kada su ukrali Čaplinovo telo, pokopali su ga u polju na oko kilometar i po od Čaplinove porodične kuće u Korsieru. Tog decembra Vardas i Ganev su optuženi za pljačkanje groba i pokušaj iznude.

Političke izbeglice iz istočne Evrope su navodno ukrale telo ne bi li rešile svoje finansijske probleme. Vardas, koji je identifikovan kao mozak operacije, osuđen je na četiri i po godine teškog fizičkog rada. Kako je rekao, inspirisao ga je sličan zločin o kom je čitao u italijanskoj štampi. Ganev je dobio 18 meseci kazne.

Čaplinova porodica je telo umetnika ponovo sahranila, ali ovaj put u betonsku grobnicu čime su hteli da spreče da se nešto slično desi u budućnosti.

Izvor: dnevno.rs

Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.