fbpx
spot_img

Teodora, mlada pjesnikinja

Ove godine Teodora Petrović nizala je zapažene rezultate na mnogim literarnim konkursima. Posljednja u nizu je nagrada na konkursu u Bugarskoj, „Dete se rodi, Sin nam se dade“. Ovo je treći put zaredom da osvaja „Veliku nagradu“.

Povodom Cankarevog jubileja raspisan je literarni konkurs za djecu Mlada Vilenica  (Sežana, Slovenija) na kojem je dobila je posebnu nagradu za poeziju izvan slovenskog govornog područja. Nagrada joj je uručena u gradu Štanjel, Slovenija, u prelijepom ambijentu Ferarijevog vrta, septembra ove godine.

Pobjednik u kategoriji najmlađih bila je na međunarodnom festivalu poezije i teatra „Castello di Duino“u Italiji. Dodjela nagrada bila je u u Sali Piccola Fenice u Trstu. 20. marta je otvorena izložba fotografija koje su napravili učesnici Međunarodnog poetskog i pozorišnog takmičenja Castello di Duino na zadanu temu, a popraćeni su njihovim nagrađenim stihovima uz muzičku pratnju klarinetskog dua M & M (Cristiano Velicogna i Barbara Grub). Teodora je odabrala da fotografiše labudove u etno-selu.

Prisustvovala je i dodjeli nagrada u Zagrebu za dječje literarne radove na temu „Knjiga nije hrana, ali je poslastica!“. Centar za kulturu Trešnjevka u sklopu 12. Festivala dječje knjige organizovao je natječaj za dječje literarne radove za djecu od 8 do 16 godina. Teodorina pjesma je pohvaljena i pozvana je na Festival.

Literarna sekcija OŠ „Sveti Sava“ koju vodi nastavnik srpskog jezika i književnosti Mirjana Lazarević, koja je i mentor učenicima, već pet godina niže uspjehe na domaćim i međunarodnim literarnim konkursima. Njeni članovi učestvovali su i osvajali nagrade na svim festivalima u regionu, i na taj način ostvarili saradnju sa mnogim pjesnicima, školama, sekcijama.

OŠ "Sveti Sava" Bijeljina
OŠ "Sveti Sava" Bijeljinahttp://literarnas.wix.com/sveti-sava-bijeljina
U prelijepoj ulici skrivena krošnjama lipa, u blizini Crkve Svetog Georgija u Bijeljini, smještena je Osnovna škola „Sveti Sava“. Najstariji sačuvani dokument koji govori o školstvu u Bijeljini je pismo ministru prosvete Kneževine Srbije od 12. maja 1865. godine koje su uputili „nastojatelj crkve i škole Dimitrija Marković i učitelj škole beljinske Nikola Evtić“, ali kao godina osnivanja srpske škole spominje se 1838. godina. Gradnja školske zgrade završena je krajem avgusta 1902. godine. To je zgrada u kojoj danas nastavu pohađaju najmlađi učenici i čija obnova i dalje traje. U Srpskoj osnovnoj školi u Bijeljini, kao mlad učitelj službovao je veliki srpski pjesnik Jovan Dučić.