fbpx

„The Blue Train“ – poetska večer u Sarajevu

Trubadurska trupa „Planet Poezija“ je u ponedjeljak, 4. maja / svibnja 2015. godine, tačno u 20:05 sati u AKCUS “Seljo – Sloga” realizirala poetsku večer pod nazivom „The Blue Train“ na trideset petu godišnjicu od smrti Josipa Broza Tita. Multimedijalni i interkulturalni projekat nije protekao u očekivanom postsocijalističkom duhu uniformisanih otpravnika vozova sa propuhivanjem pištaljke na zadimljenom peronu kroz tamu željezničkog kolodvora, ali je podsjetio na značajne datume iz svjetske historije – približavanje sedamdesetoj obljetnici završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom, kao i da je tog 4. maja ili svibnja prošlo punih trideset i pet ljeta od Titove smrti.

Bez mnogo političke pompe ili patetičnih govora pjesnička manifestacija se bazirla na prezentiranju poezije posvećene Josipu Brozu Titu, predsjedniku SFRJ i jugoslovenskom državniku, a u interpretaciji „Planetaraca“, uz kontinuirano iščitavanje istorijskih fakata i nekoliko važnih činjenica iz Brozova života a koji se mogu naći na početku „Wikipedie“ ispisane na slovenačkom, hrvatskom, srpskom, makedonskom, bosanskom i srpsko-hrvatskom jeziku.

Poetska večer započela je pjesmom Ilije Ladina „Naš Tito“, Branka Ćopića „Četvrta ofanziva (Bitka za ranjenike)“ i Ali Podrimja „Tebi, Tito“ u interpretaciji članica poetske grupe „Planet Poezija“ senzibilne Tamare Čapelj, Mubere Isanović i Arzije Jusić u prigodnom pionirskom stajlingu.

Za prvu muzičku pauzu Enes Ibričević, maestro „Planet Poezije“, izveo je gitarsku varijaciju muzičke teme „Druže Tito mi ti se kunemo“, uvodeći na taj način ovaj program u naredni pjesnički krug u kojem je izvedena pjesma autora Smiljana Sameca „Pesem o Titu“, kao i pionirska zakletva na slovenskom jeziku u izvedbi Nebojše Dimitrijevića. Potom su izgovorene pjesme pjesnika Pere Zubca „Sloboda sa ljudskim licem“ i boksera Marijana Beneša „Ne psuj mi Tita“ koje su govorili Marina Brkić i Goran Vrhunc, uz autorsko predstavljanje friški poetski uradak Tamare Čapelj pod nazivom „Bivšem predsjedniku bivše države“.

Posljednje poetsko hisrtorijko-lirsko kruženje za ovu večer ponovno otvora profesor gitare Enes Ibričević instrumentalnom izvedbom mnogostruko obrađivane italijanske partizanske pjesme „O bella ciao“.

Na makedonskom jeziku nekadašnja novinarka Radio Skopja Amina Porović – Bajraktarević donosi pjesmu Katice Kulavkove „4. Maj 1980: Prekinete se! Na Josip Broz Tito“. Pjesnik Šefik Fiko Daupović govori vlastitu pjesmu „Drugu Titu“. Omaž u pjesmopletu stihova Gustava Krkleca, Branka Miljkovića, Miše Marića, Alberta Moravije i Branka Ćopića izodi Rasim Pršte.

Završno izazvano poetsko poentiranje pripada književniku Viktoru Majiću, koji govori nekoliko stihova Otona Zupančića, a potom pjesnik Vuk Rodić sanjarski zaključuje „Nije to bio Josip Broz Tito, bio je to san“. Muzički zaključak sarajevskog zvjezdanog neba salijeva u toploj noći korpus akustične gitare maestra Enesa Ibričevića uz tonove himne SFR Jugoslavije.

„Podsjećanje na bitne datume iz istorije, pa i države koje više nema, ali čiju zaostavštinu i mi u BiH baštinimo, podjednako je važno poput i prisjećanja na vlastite gene. Historijski značajne i bitne osobe, a maršal Josip Broz Tito to svakako jeste i bio, zaslužuju određeni odnos i sjećanje, ne samo umjetnika, jer je njegov udio značajan u oblikovanju sadašnjice za koju u stvarnom životu mnogi ljudi koji i nisu pjesnici zaneseno kažu nije nimalo ružičasta. Na svima nama je da se dokažemo i napravimo svijet onakvim kakvim ga zaista želimo, ne kakvim nam ga pojedinci nude i serviraju“, zaključio je za kraj moderator i Planetarni urednik ovog programa Dino Porović.

Tekst: Dino Porović

11150651_416658501850434_3276497805089367335_n

10407337_416659271850357_8991599000051175668_n

11196356_416658498517101_4375639674376510939_n

UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKA
UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKAhttp://ubu.mojsajt.rs/
Nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti savremenog kulturnog stvaralaštva i to kroz književnost, slikarstvo, fotografiju, muzički i scenski angažman, sa posebnim osvrtom na afirmaciju mladih u cilju održivosti i unapređenju postojećeg i kreiranju novog kulturnog života društvenih zajednica na Balkanu.