fbpx
spot_img

Tinejdžer osmislio brushalter koji otkriva rak dojke u ranoj fazi /VIDEO/

Nakon što je umalo ostao bez mame koja je vodila bitku protiv raka dojke, osamnaestogodišnji Hulijan izumeo je aparat koji pomaže ženama da detektuju ovu opaku bolest.

Tinejdžer osmislio brushalter koji otkriva rak dojke u ranoj fazi (VIDEO)

Sa samo 13 godina tinejdžer iz Meksika, Hulijan Rios Kantu, gledao je svoju mamu u borbi za život i to po drugi puta zbog iste bolesti – raka dojke. Naučio je tada i da žene u Meksiku imaju jako male šanse da prežive kada jednom obole od njega.

“Kada sam imao 13 godina, mojoj mami su lekari dijagnostikovali rak dojke. Za manje od šest meseci tumor je porastao od veličine zrna graška do veličine loptice za golf. Zbog kasne dijagnoze, moja mama je izgubila obe dojke i skoro svoj život”, ispričao je Hulijan.

Ovo bolno i traumatično iskustvo inspirisalo je danas 18-godišnjeg Hulijana da dizajnira Evu, brushalter koji detektuje tumor dojke u najranijoj fazi. Naime, tinejdžer i njegov tim drugara, okupljen u kompaniji Higia Technologies koju je Hulijan osnovao sa 17 godina, napravili su revolucionarno rešenje namenjeno prvenstveno ženama koje imaju genetske predispozicije za obolevanje od ove bolesti, a koje je opremljeno sa oko 200 senzora koji prate promene u temperaturi, obliku i težini dojke.

Upravo nagle varijacije tih parametara pokazatelju su moguće bolesti, pa žene dobijaju upozorenja kada moraju da posete lekara.

“Brushalter Eva prikuplja sve simptome raka koje žena može da ima. Ti podaci se potom šalju u softver koji šalje dijagnozu”, objasnio je Hulijan i dodao da su dizajnirali brushalter jer dopušta konstantan pristup istoj poziciji i ne mora da se koristi duže od jednog sata nedeljno.

Inače, Hulijanova inovacija donela mu je i nagradu “Global Student Entrepreneur Award “(GSEA), gde je pobedio u konkurenciji 13 studenata inovatora iz svih krajeva sveta i tako osvojio nagradu od 20.000 dolara.

 

Izvor: Yumama

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.