fbpx
spot_img

Tonka Alujević iz Splita – gost biblioteke „Milutin Bojić“ u Beogradu

Tonka Alujević, spisateljica, novinar, putopisac, kolumnista iz Splita bila je gost biblioteke „Milutin Bojić“ u Beogradu gdje je predstavila svoj književni rad.
 IMG_1250
Rođena je u Splitu. Završila je umjetničku školu, studirala je na Filozofskom fakultetu etnologiju i španjolski jezik. Oprobala se kao modni kreator i održavala revije u diplomatskim krugovima. Izrađuje umjetničke mozaike za hotele, crkve i privatne objekte.
Autorica je i sudionik dokumentarnih serijala „Mediteranski krug“(obilazak Mediterana motorom) i „Pol oriha“ (avanture i učešće na regati u Brestu najmanjeg broda na svijetu), emitiranih na Hrvatskoj radio-televiziji.
Stalna je kolumnistica časopisa „Otvoreno more“, a pisala je kolumne za „Slobodnu Dalmaciju“, „Vjesnik“ i „Večernji list“.
Do sada je objavila pet knjiga: „Samo moru virujen“, „Pol oriha/ Pola orahove ljuske“ ,“ST-54″, „Nadrealin“ i priču za djecu „Ježincova škrapica“ (morska verzija „Ježeve kućice“ Branka Ćopića).
IMG_1240
Voditeljica je emisije „Nemiran duh“ na televiziji Kanala 5 iz Splita.
Knjige su pisane na čakavici što je Tonki donijelo  i titulu „ženski Smoje“.
Gostovanje u „Milutinu Bojiću“ organizirala je Udruga Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ zajedno sa bibliotekom „Milutin Bojić“.
IMG_1245
U programu su učestvovali Ljiljana Crnić, književnica i  Karlo Astrahan, književnik i voditelj umjetničkog programa  biblioteke „Milutin Bojić“.
Ovo je bilo divno veče jedne nježne, suptilne i jake žene koja u ovo današnje vrijeme pokušava da što više ostane svoja u svemu što radi. Interesantna sama po sebi i podneblju iz kojeg dolazi  dočarala nam je kroz svoje knjige miris mora, Splita i Dalmacije.
Bravo Tonka!
Tekst: Ljiljana Crnić
UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKA
UDRUŽENjE BALKANSKIH UMETNIKAhttp://ubu.mojsajt.rs/
Nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti savremenog kulturnog stvaralaštva i to kroz književnost, slikarstvo, fotografiju, muzički i scenski angažman, sa posebnim osvrtom na afirmaciju mladih u cilju održivosti i unapređenju postojećeg i kreiranju novog kulturnog života društvenih zajednica na Balkanu.