fbpx
spot_img

Trčanje uz pomoć mape

U našoj sportskoj rublici nastavljamo sa promovisanjem lepih sportova, koji nažalost u Srbiji nisu toliko popularni. Posle korfbola, na redu je još jedan zanimljiv sport, a to je orijentiring.

Šta je zapravo orijentiring?

Orijentiring predstavlja spoj trčanja i snalaženja u prirodi. Sve što vam je potrebno za ovaj atletski sport je kompas i karta. Cilj orijentiringa je pronalaženje određenog broja kontrolinih tačaka za što brže vreme, i to onim redom kako je upisano na karti. Kontrolna tačka je metalni stalak, visine oko jednog metra oko kojeg se nalazi platnena trostrana piramida sa standardnim bojama.

Takmičenja

U okviru orijentiringa nalazi se nekoliko disciplina. Kao i u svakom trčanju, tako i u orijentiringu postoji pojedinačna takmičenja, štafetna i ekipna takmičenja. Moguće je organizovati takmičenje u bilo koje doba dana (dnevne i noćne trke). U zavisnosti šta se od opreme koristi, postoji još neke podele na ski-orijentiring (orijentiring u kome se vozite skijama), orijentiring kretanjem nogama, MTB orijentiring (kretanje biciklom) i naravno orijentiring za hendikepirane osobe. Kao u svim disciplinama atletike, i ovde postoje kratke (sprint) trke,  i trke na srednjim i dugim stazama. Ali, kako se u Srbiji  loše kotira ovaj sport, trenutno je uglavnom zastupljen orijentiring kretanjem nogama, dok  ostale disipline tek treba da zažive na našim prostorima.

Bitnu ulogu u organizivanju takmičenja imaju postavljači staze, koji su specijalno obučeni da postave stazu u skladu sa Pravilnikom za takmičenja. Oni moraju znati dužinu staze, kategorije, ali i koliko je potrebno takmičaru vremena da završi celu stazu. Kada sa svojim poslom završe postavljači staze na red dolaze kontrolori, čiji je zadatak proveranje staze koju su predhodno postavili postavljači.

Karte

Karte koje se koriste za ovaj vid trčanja su jako specifične, i na njima se nalaze oznake za objekte na terenu, a posebno značenje imaju i boje (belom se označava šuma) postavljene preko standarne mreže izohipsa. Razmera karte su uglavnom 1:100000 ili 1:150000, ali moguće su i manje u zavisnosti gde se održava trka. Crvenom bojom na karti je uneta trasa trke, trougao označava start, koji je sa pravom linijom povezan sa  kružnicom u čijem centru se nalazi prva kontrolna tačka. Sve tačke su povezane pravom linijom do cilja koji je označen sa dve koncentrične kružnice. Na karti se pored rednog broja za svaku kontrolnu tačku, nalazi još neki podaci koji bliže opisuju lokaciju određene kontrolne tačke. U Srbiji postoji oko trideset karata (Kalemegdan Ada Ciganlija, Košutnjak, Topčiderski park, Hajd Park, Tašmajdan, Zlatibor, Tara, Kopaonik…). 

 

Prema poslednjim evidencijama, u Srbiji ima oko 15 klubova koji se bave ovim sportom.

Foto: Marija Pašalić
Foto: Marija Pašalić
Prethodni tekst
Sledeći tekst
Uroš Selenić
Uroš Selenić
Rođen 1997. godine u Valjevu. Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu, a trenutno je student sportskog novinarstva. Još od osnovne pokazao ljubav prema sportu. Trenirao rukomet i odbojku, a učestvovao je i na raznim takmičenjima iz atletike. Od boljih rezultata u atletici ističu se zlatna medalja u bacanju kugle u četvrtoj godini srednje škole na nivou grada Valjeva, kao i treće mesto u trci na tri kilometra pored reke Gradac. Akreditovani novinar sa Evropskog prvenstva u vaterpolu 2016. godine, obožava istoriju i arheologiju, živi za sport...