fbpx
spot_img

Uspješno završen Festival ljubavne poezije „Pesnik – Svetionik“ u Baru

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ uspješno je održalo Festival ljubavne poezije „Pjesnik  – Svetionik“ u Baru, u  vremenu od 06 – 09. Oktobra 2018. god.

Festival je okupio trideset književnih i drugih stvaraoca.

Festival su otvorila pjesmom i igrom djeca iz vrtića „Svetionik“ iz Bara sa svojom  vaspitačicom  Ivanom Durutović.

Govoreći na svečanom otvaranju festivala predsjednik Međunarodnog  udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ Labud N. Lončar je istakao da su djeca glavni produkt ljubavi i smisao naših života.

I izrazio radost zbog činjenice da su na obali mora, pored svetionika upravo djeca svojom igrom i pjesmom pozdravila pjesnike i pisce, učesnike festivala.

„Želja nam je bila da Bar van turističke sezone postane mjesto u koje će svi kulturni stvaraoci naći svoje mjesto. Da Bar kao i uvijek bude sigurna Luka a da im „Nekazano“  bude svetionk prema kojem će ploviti.

Ovom prilikom se zahvaljujem Turističkoj organizaciji Bar koja je prepoznala naše iskrene namjere i novčano nas pomogla, kao i firme Padrino Mont Doo, PPU „Svetionik“, Klapa „Jedinstvo“, gitarista Ivo Dobrković, Caffe Bar „Duklja“, Dani Zagrađa i Igraonica Start“. – izjavio je Lončar.

Zbog kratkog vremena koje je „Nekazano“  imalo na raspolaganju prve večeri je organizovalo promociju časopisa „Nekazano“ br.1 i zbornika ljubavne poezije „Pjesnik – Svetionik“. Mada oboje zaslužuju posebne promocije.

Časopis za književnost i umjetnost „Nekazano“ je posvećen našem preminulom prijatelju i pjesniku Rajku Šćepanoviću iz Danilovgrada a koji je bio česti gost grada i pjesnika Bara. Po njegovoj pjesmi  „Nekazano“ udruženje je dobilo svoje ime.

Gosti ispred Ukruženja književnika Crne Gore bili su istknuti pjesnici Veselin Rakčević i Perivoje Popović.

U izlaganju oba pjesnika je istaknuta pohvala i zahvalnost udruženju „Nekazano“ koje čuva sjećanje na preminule pjesnike i na taj način ih čuva od zaborava.

Izuzetno su, obojica, zadovoljni  i sa časopisom i zbornikom ljubavne poezije. Ističući da je sada „Nekazano“ svetionik koji u medijskom slepilu i tami daje jasan put i ukazuje na stvaralaštvo!

Izuzetno su, obojica, zadovoljni  i sa časopisom i zbornikom ljubavne poezije. Ističući da je sada „Nekazano“ svetionik koji u medijskom slepilu i tami daje jasan put i ukazuje na stvaralaštvo!

Barskoj publici ovom prilikom predstavili su se pjesnici iz Beograda: Gordana Srećković i Slavica Šešum.

Iz Novog Pazara: Ramiz Šaćirović. Iz Nikšića – Vukosav Delibašić. Iz Bijelog Polja: Duško Nedović.  Iz Risna: Risan: Goran Radičević. Iz Bara: Miroslav Jovanović Timotijev, Milica Vukmanović, Rajko Joličić, Labud Lončar ,Nataša Lečić, Mladen Babović , Marija Tadić, Saša Stojanović, Srđan Leković, Svetozar Đurišić, Aleksandar Jovanović, Violeta Žudić, Miško Vučinić i Vasilije Janković.

Na kraju večeri svi prisutni posjetioci dobili su besplatno na poklon po jedan primjerak časopisa i zbornika.

Drugog dana Festivala zahvaljujući Kulturnom centru Bar „Nekazano“ je sa svojim gostima obišlo zavičajni muzej. Uz pomoć Barskog arheologa Mladena Zagarčanina udruženej je posjetilo  Stari Grad Bar i oduševili se renoviranjem tj. restauracijom objekata u Starom Gradu.

Takođe kao posebnu kulturno – istorijsku atrakcijusmo posjetila se Stara malina, koj aje stara preko 2000 godina i pred kojom se svake godine održava pjesnička manifestacija „Pod starom maslinom“.

Posle obilaska Barskih znamenitosti domaćini su svoje goste ugostili u čuvenoj Konobi „Sunce“ uz domaće specijalitete Barske kuhinje.

Druge večeri je održana  promocija knjiga „U oku skriven“, „Vučici“ i Oprostite sjeni“ čiji je izdavač „Nekazano“ a autora Gorana Radičevića.

O knigama i stvaralaštvu Gorana Radičevića govorila je Gordana Srećkovič, Slavica Šešum i Labud N. Lončar. Lončar je istakao činjenicu da je Radičević autor šesnajest knjig aobjavljenih na „Amazonu“ i prisutne upoznao sa načinom objavljivanja na „Amazonu“ i uopšte šta za zapadne zemlje  znači „Amazon“.

 

Posle promocije knjige prisutni pjesnici su govorili svoju poeziju.

Autor je na kraju besoplatno podijelio stotinjak  primjeraka svojih knjiga.

Treći dan je iskorišćen za odmor jer su pojedini učesnici došavši sa dalekog  puta i napornih šetnji i obilazaka Bara ipak izrazili želju da malo odmore do večeri kada je priređena promocija knjige „Rasuti biseri“ , čiji je takođe izdavač „Nekazano“ – autorke Slavice Šešum iz Beograda

Veče je održano  u Maloj sali Kulturnog centra Bar. O knjizi su govorili Goran Radičević, Miroslav Jovanović –  Timotijev,Gordana Srećković i Labud N. Lončar.

Miroslav Jovanović – Timotijev je oduševljeno govorio pjesmu Slavice Šešum koja je nastala u Baru ovih dana a koju je u toku dana čuo od autorke.

Autorka je prisutnoj publici poklonila pedesetak  primjeraka svoje knjige.

Posle promocije knjige prisutni pjesnici su govorili svoju poeziju.

Za predstojeći period su kazali da je časopis „Haiku“ br.2 u pripremi za štampu i napomenuli da rade na novom zborniku ljubavne poezije koji već četiri godine za redom priređuju svom gradu, za Dan Bara!

Ističu posebnu zahvalnost Kulturnom centru Bar, Turističkoj organizaciji Bar, Padrino Mont Doo, PPU „Svetionik“, Klapi „Jedinstvo“, gitaristi Ivu Dobrkoviću, Danima Zagrađa, Caffe baru Duklja i igraonici „Start“.

Prethodni tekstČedna Radinović Lukić: Kiša
Sledeći tekstMisao dana
Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.