fbpx
spot_img

Olivinih 100 godina (2. deo)

 

Foto: popeye.com/timeline/

Da podsetimo, gospođica Oliva se u stripu pojavila desetak godina pre prvonaslovljenog Popaja, a nakon nekih, hm… melodramskih elemenata (koje je i sama imala zbog ponašanja prethodnog dečka Harolda) postala je mornareva neprikosnovena dragana i saputnica, premda, naravno, ne ide ni tu uvek glatko… Ovde vidimo prvo Popajevo pojavljivanje, gde ga Olivin brat Kastor unajmljuje za neki posao…

Foto: MIšo Koprivica

U prvo vreme, često viđamo članove Olivine porodice – kasnije oni gube na značaju (za razliku od članova Popajeve porodice), ali po potrebi i dalje  se pojave na trenutak u ponekom stripu.

Sama Oliva je u nekoj meri menjala karakter i Pojavu, tako da se makar u crtaćima odnekle počela prikazivati sa malo ženstvenijom i gracioznijom pojavom, sa malo omerenijim ponašanjem – nakon braće Flajšer, Famous Studios je počeo da lansira svoja ostvarenja (1942 – 1957) a zatim KIng Features Syndicate, ugl. 1960 – 1962, sa primetnim produkcijskim razlikama, što se očituje i u tipičnom grafičkom pojednostavljenju, koje je je bilo karakteristično i za druge studije (znate, ono gde Popaj ima belu uniformu, Oliva dobija neke ljupke oči i nosić. manja stopala; robusni, još uvek zavidno građen, Badža u okviru Famous-a  takođe ima belu uniformu, a kod King Features-a postaje dežmekast!) I Popaj je, jel’te, u svakom slučaju evoluirao od malo smrknute i priproste mornarčine do nešto vedrijeg i finijeg tipa, koji naravno neće oklevati da u slučaju nevolje pokaže svoju požrtvovanost i snagu, i to uz čudesnu pomoć spanaća!

Foto: oliveoilsource.com

Foto: pinterest.com

Foto: mtcnet.net/~bierly

Foto: popeye.com/timeline/

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.