fbpx
spot_img

“Van Gog je sam sebi odsekao uvo”… Jeste li sasvim sigurni???

Šta reći o Van Gogu a ne spomenuti da je u najmanju ruku bio nesretnik? Sa samo 15 godina bio je prisiljen da napusti školu i zaposli se usled nemaštine. Radio je u rudarskim naseljima, boreći se sa bolestima i životom na rubu egzistencije. Nije pomagao, kažu, samo onima koji su to sami odbijali. Jedno vreme stanovao je sa prostitutkom Kasinom Marijom Hornik koja mu je bila model i velika ljubav. Kada ga je napustila, upao je u tešku depresiju. Radio je i po 20 sati dnevno, često trošeći neuporedivo više na boje nego na hranu.

Kafe-terasa u Arlu. Van Gog
Kafe-terasa u Arlu

Duševne patnje sa kojima se suočavao usled mučnog života dovele su do njegovog zatvaranja u psihijatrijske ustanove. Sa svega 37. godina umro je od prostrelne rane. Za života, bio je neshvaćen, gladan i usamljen, a talenat koji je posedovao, nije primetio niko od njegovih savremenika. Ostavio je opus od preko 2100 radova, a za života je prodao jednu, jedinu sliku (Crveni vinogradi). Samo četiri godine nakon njegove smrti, remek-dela koje je naslikao dostižu astronomske cifre! Danas je jedan od najvećih umetnika u istoriji čije su slike neke od najskuplje prodatih umetnina ikada!

Ipak, sinonim za ovog velikog majstora je uvo. Teorije o tome zašto je sam sebi, navodno, naudio uglavnom se oslanjaju na činjenicu da je bio psihički labilan i lečen u mentalnim institucijama. Ovo ujedno opravdava i njegovo, navodno, samoubistvo 1890. pucnjem iz pištolja. Ipak, ovo su očigledno samo opšteprihvaćene teorije ili, ako vam je tako draže, urbane legende.

Van Gog je u životu imao bezrezervnu podršku samo jednog čoveka – rođenog brata Tea. Jedno od mogućih objašnjenja za Vinsentovo smopovređivanje je, veruje se, bila činjenica da je brat u nekom momentu rešio da se oženi čime bi, teoretski, Van Gog ostao bez finansijske pomoći koju mu je brat inače pružao. Ipak, u pitanju su samo nagađanja, a postoje i drugačija objašnjenja.

Zvezdana noć nad Ronom. Van Gog. Wikipedija
Zvezdana noć nad Ronom

U periodu kada je Van Gog ostao bez uva, bio je u zavadi sa svojim poznanikom, takođe umetnikom Pol Gogenom. Poznato je da su rasprave između dvojice postimpresionista bile izuzetno žučne i često propraćene snažnim dejstvom apsinta. Prema najpoznatijoj verziji događaja, posle jedne izuzetno ozbiljne rasprave, umetnik je sam sebi odsekao uvo. Ipak, u jednom od sačuvanih pisama koje je slao bratu, osvrće se i na konflikt sa Gogenom. Prema sopstvenoj izjavi, smatrao se srećnim što je Gogen, iako vrstan mačevalac, naciljao samo uvo.

Svega dve godine kasnije, slikar je stradao zahvaljujući smrtnoj rani od pištolja. I ova priča iz života velikog majstora i danas je misterija. Ugao pod kojim je kuršum ušao u telo, tvrde moderni forenzičari, ne upućuje na mogućnost da je umetnik mogao sam sebi da presudi. U prilog ovoj teoriji ide i činjenica da nije imao ni tragove baruta na rukama. Imao je samo 37 godina.

Elem, nesrećni i neshvaćeni veliki Van Gog je skončao veoma rano, a istorija mu nije oprostila, niti zaboravila incident sa uvom. Sahranjen je u Over sir Oazu uz svog brata Tea, koji mu se pridružio svega 6 meseci kasnije…

Tekst: Katarina Hadži-Minić

Katarina Hadži-Minić
Katarina Hadži-Minićhttps://www.katarinahadzi-minic.com/
Rođena sam 1979. godine u Beogradu i diplomirani sam istoričar umetnosti. Od kada se sećam, čvrsto verujem da ću da upoznam svet i kada god mogu, tražim načine da to i ostvarim. Za nas, istoričare umetnosti, važi ustaljeno verovanje da su nas na fakultetu naučili šta je „lepo“. Ono što je izvesno, jeste da znamo gde treba otići i šta vredi posetiti. Jedno je kada najveće svetske znamenitosti proučavate iz knjiga, a potpuno suprotna stvar kada imate priliku da ih vidite uživo, sopstvenim očima. Zbog toga putujem, prenosim utiske, prepričavam…U poslednje vreme sve češće i pišem. Ne želim i ne dozvoljavam sebi da, sve viđeno, zaboravim. Nastaviću kada god budem mogla jer to je, zaista, jedino što u životu istinski želim.