fbpx
spot_img

Vaš stomatolog : Preosetljivost zuba – hipersenzitivnost

Osetljivost zuba je veoma česta pojava koju mogu izazvati različiti nadražaji: toplo, hladno, slatko ili kiselo.

Prekomernu osetljivost zuba može izazvati:

  • Nepravilna tehnika pranja zuba “tvrdim“ četkicama usled čega dolazi do oštećenja zubne gleđi pa dentin postaje izložen spoljnim nadražajima
  • Parodontopatija-povlačenje desni sa vratova zuba
  • Škripanje ili prekomerno stiskanje zuba, što takođe dovodi do oštećenja zuba a samim tim i pojačanu osetljivost

Osobe sa osetljivim zubima mogu imati osećaj blage neprijatnosti pri konzumiranju hladnih napitaka, čokolade, slatkiša, sladoleda i dr. Međutim taj osećaj može prerasti u izuzetno jak, oštar i probadajući bol koji nastaje pri najmanjem nadražaju. Kako nastali simptomi ne bi prikrili kliničku sliku drugih, ozbiljnijih bolesti zuba, potrebna je obavezna poseta stomatologu da bi se utvrdila adekvatna terapija.

TERAPIJA

vivadentalblog.com
vivadentalblog.com

Kod blažih oblika  hipersenzitivnosti dovoljno je obučiti pacijenta o pravilnoj tehnici pranja zuba i preporučiti mu vrstu četkice i paste za zube koju treba da koristi(specijalne paste za smanjenje osetljivosti zuba). Savetuje se izbegavanje kisele hrane i svakodnevne upotrebe pasta sa abrazivnim svojstvima. Treba izbegavati upotrebu tvrde zubne četkice.

U daljem toku terapije vrši se premazivanje osetljivih površina zuba preparatima za desenzibilizaciju ili postavljanjem ispuna od kompozitnih materijala ukoliko je osetljiva površina zuba velika.

stomatologija.me
stomatologija.me

U slučaju bolje opremljenih stomatoloških ordinacija može se primeniti i terapija niskoenergetskim laserima, koja kratko traje, bezbolna je, može se primeniti kod svakog pacijenta, ne prebojava zube i nema štetnih efekata.

Za kućnu upotrebu možete dobiti gel na bazi koncentrovanog natrijumfluorida, natrijumnitrata ili stroncijumhlorida. Ova jedinjenja pomažu blokiranje prenosa nadražaja preko dentinskih kanalića zuba do nerva zubne pulpe. Takođe, za sprečavanje daljeg povlačenja desni i omogućavanja njene regeneracije preporučuje se nakon pranja zuba, utrljavanje (najčešće prstom) specijalnih gelova na bazi hijaluronske kiseline.

Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)