fbpx

Vaš stomatolog : Zubi u trudnoći

Postoji velika zabluda kod mnogih trudnica da se tokom trudnoće češće kvare zubi zbog bebe koja troši više kalcijuma iz majčinog organizma! Međutim, to nije pravi razlog, već hormonske promene koje su sastavni deo “drugog stanja” i neretko loša higijena.

smilesensedentalclinic.com
smilesensedentalclinic.com

ZUBI SE U TRUDNOĆI NE MENJAJU, NJIHOVA STRUKTURA OSTAJE ISTA.

Najveći problem kod trudnica predstavljaju desni. Zbog promene nivoa hormona može doći do oticanja desni, krvarenja prilikom pranja zuba usled veće osetljivosti, ali se mogu javiti i bolesti kao što su gingivitis i parodontopatija.

Gingivitis se javlja usled zadržavanja hrane između zuba i desni nakon obroka, koja privlači bakterije, a one izazivaju upalu, crvenilo, otok, krvarenje. Ukoliko se gingivitis ne leči, može doći i do parodontopatije.

Zbog toga, potrebna je pojačana higijena usta i zuba u tom periodu, kao i redovne kontrole kod stomatologa.

I jutarnje mučnine i povraćanje mogu biti uzrok većeg oštećenja gleđi zuba usled pojačane kiselosti iz želudačnog soka. Ako imate takvih problema, bitno je znati da usta prvo treba isprati vodom i nekim sredstvom za ispiranje usne duplje, a tek nakon sat vremena zube oprati pastom i četkicom za zube.

theguardian.com
theguardian.com

Kod većine trudnica javlja se potreba za češćim obrocima, grickanjem, posebno slatkiša. Sve ovo, takođe doprinosi pojavi karijesa zuba….tako da bi bilo najbolje oprati zube nakon svakog unosa šećera!

Ako dođe do problema bilo koje vrste, gingivitis, parodontopatija, karijes, bol, otok i sl. odmah se treba javiti svom stomatologu, jer ne postoje kontraindikacije za takve intervencije u trudnoći. Čak su i poželjne, zato što se bolesti usta i zuba (ako se ne saniraju) mogu negativno odraziti na tok trudnoće.

Stomatologa treba posetiti barem jednom u toku trudnoće a preporučuju se dva stomatološka pregleda. Pri svakoj poseti zubaru trebalo bi da naglasite da ste trudni! To je bitno iz više razloga : da bi vaš stomatolog znao u kom ste trimestru trudnoće, kakav je tok trudnoće, da li održavate trudnoću…koja je intervencija najpoželjnija u datom trenutku i dr.

Najveća briga trudnica koje imaju infekcije zuba je da li smeju da prime lokalnu anesteziju, rendgenski snime zub, piju antibiotike….

Lokalna anestezija je indikovana kod stomatoloških intervencija, kako bi se smanjio bol pacijenta prilikom rada. Smatra se da bol ima veći uticaj na javljanje stersa kod trudnica. Tako da trudnice mogu primati anesteziju, za intervencije koje to zahtevaju, osim ako je trudnoća rizična (održavana), pa u tom slučaju treba konsultovati ginekologa koji vodi trudnoću.

Iako su za rendgensko snimanje u stomatološke svrhe potrebne minimalne doze zračenja, ipak je tokom trudnoće poželjno izbegavati izlaganje rendgenskim zracima, posebno u prvih 12 nedelja trudnoće. Ako je snimanje nužno, treba da ga obavite na ispravnom uređaju, uz primenu svih mera zaštite i Vas i ploda.

Ako je potrebno uključiti antibiotik u dalji tok lečenja, onda je obavezna konsultacija sa ginekologom. Obično treba izbegavati bilo kakve medikamente tokom prva tri meseca trudnoće.

nicholemartindmd.com
nicholemartindmd.com

Najbolji način da se izbegnu problemi sa zubima u trudnoći je redovno održavanje zuba pre trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću, savetujemo vam da u Vaše planove uključite i posetu zubaru, kako biste otklonili postojeće probleme i dobili savete koji mogu sačuvati Vaše zube. U toku trudnoće održavajte higijenu zuba, pridržavajte se saveta zubara, redovno kontrolišite zube i obavezno se javite zubaru ukoliko osetite probleme desni. Vodite računa o ishrani, izbegavajte slatkiše, unosite dosta kalcijuma i vitamina D, koristite mekšu četkicu da biste smanjili iritaciju desni, i redovno menjajte četkicu, da biste izbegli skupljanje bakterija. Pravilna nega i brzo reagovanje, mogu otkloniti mnoge neželjene posledice.

Ana Bojanić Kecojević
Ana Bojanić Kecojević
Doktor stomatologije, radi u stomatološkoj ordinaciji OŠ " 21.oktobar" u Kragujevcu. Srećna je kada može da pomogne ljudima, što joj u jednom aspektu upravo i omogućava njen životni poziv. “Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti”. (Dušan Radović)