fbpx
spot_img

Vaskršnja izložba u Cirihu „Poznati biraju najkreativnije Vaskršnje radove“

Vaskršnja izložba – đaci i profesor

Kao i svake godine za Vaskrs, po tradiciji, dr Miško Jovanović sa svojim učenicima iz kantona Cirih, priredio je izložbu, ovoga puta u jednom posebnom prostoru knjižare – galerije ,,Freska,, gospodina Drgana Đerića.

Đaci iz Ciriha

– Vaskrs je praznik nad praznicima, pa je i to jedan od povoda da nastavimo našu tradicionalnu izložbu ,,Poznati biraju najlepše Vaskršnje radove,,.
Svaka godina je za moje učenike i mene novi izazov kreativnosti. Trudimo se da zajedno osmislimo izložbu, koja će biti drugačija i kreativnija od onih koje smo imali prethodnih godina. Zato smo i ove godine upotrebili maštu, talenat, boje i ispoljili takmičarski duh. Učenici su imali zadatak da na svoj način osmisle Vaskršnje jaje, samostalno birajući tehnike i materijal za rad. Cilj je bio da kroz integrativnu nastavu razvijaju svoju kreativnost, umetnički dar, estetiku, maštu i neguju narodnu tradiciju i običaje.
Učenici su sa oduševljenjem prihvatili ovaj zadatak i pokazali kreativnost i veliku želju da baš njihov rad bude najuspešniji i donese im pobedu. Žiri su kao i prethodnih godina sačinjavale poznate ličnosti. Ove godine to su bili: glumica Anđelka Prpić, pevačica Ana Štajdohar i saksofonista Nikola Demonja porodično sa ćerkom Niom i sinom Lavom, pa tako i tradicionalno naša izložba nosi naziv ,,Poznati biraju najlepše Vaskršnje radove,, .  Oni su su nakon prispelih radova, imali veoma težak zadatak da proglase pobednike – rekao je za „Pokazivač“ dr Miško Jovanović.

Na početku je profesor u svakoj grupi dao osvrt na simboliku farbanja Uskršnjih jaja, njihov značaj i posebnost Vaskrsa kao jednog od najvećih pravoslavnih praznika i poželeo učenicima da budu kreativni i maštoviti. Učenici su izrazili svoju kreativnost, ali i naučili nešto više o našoj narodnoj tradiciji. Osim stvaralačkog duha, osetila se i takmičarska atmosfera. Učenici su se trudili da njihov rad bude najuspešniji, a najbolji su nagrađeni diplomama i poklonima iznenađenja. Zahvaljujući darodavcu dr Predragu Kolakoviću, učenici su dobili i male pravoslavne ikone.

Iako su, kako kažu imali veoma težak zadatak, pošto su radovi učenika bili sjajni, žiri je doneo odluku. Tako je prvo mesto pripalo Angelini Todorović (2.r.), Ivi Rajić (2.r.), Zoe Streuli (3.r.), Damjanu Bireru (4.r.) i Aleksandru Račiću (7.r.). Drugo mesto su osvojili Jovan Birer (2.r.), Stefan Manojlović (2.r.) , Andrijana Milosavljević (3.r.), Kevin Mihailović (5.r.) i Dragan Račić (5.r.), a treće mesto Anastasija Đorđević (1.r.), Helena Ajdaranović (2.r.), David Kojić (2.r.), Rastko Đorđević (3.r.), Viktor Rajić (5.r.) i Mitar Manojlović (6.r.).
Vlasnik knjižare – galerije ,,Freska,, gospodin Drgan Đerić je poklonio sliku ,,Svetog Save,, u bronzi dr Mišku Jovanoviću kao dugogodišnjem čuvaru pravoslavlja, srpskog jezika, naše tradicije i kulture u dijaspori.

Pobednici

Svi radovi su se našli na izložbi u knjižari – galeriji ,,Freska,, , a roditelji i svi prisutni su bili oduševljeni ovim malim remek delima.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.