fbpx
spot_img

Video igre: Far Cry 5

Premisa pete Far Cry igre bi vas lako mogla prevariti i uvjeriti da se Ubisoftov dugogodišnji serijal pomiče prema stvarnosti i kritici aktualnih događanja u Americi i svijetu. Upravo naprotiv, Far Cry 5 je do sada najuvrnutiji, najbizarniji i daleko najnerealniji nastavak franšize, čak i u usporedbi s originalom iz 2004. koji nas je sučelio s mutantima i raznoraznim drugim elementima znanstvene fantastike.

Istina, nekim osjetljivijim Amerikancima ideja radikalnih kršćanskih sekti u srcu Montane neće dobro sjesti, no nas to previše ne znima te ćemo se u ovoj recenziji baviti drugim aspektima novog Far Cryja. Po pitanju priče i mjesta radnje ćemo samo reći da budete spremni na nikada veću suspenziju nevjerice jer Far Cry 5 sebe shvaća iznenađujuće ozbiljno što se glavnih narativnih elemenata tiče iako njegov zaplet i motivacije većine likova baš i nemaju nekakvog smisla te mnoštvo stvari ostaje neobjašnjeno. To pak nećemo uzimati za veliko zlo jer ova franšiza izuzev svojeg drugog nastavka ionako nikada nije pokušavala biti pretjerano realna.

S mehaničke strane, novi nastavak je efektivno Far Cry 4; napucavanje, vožnja, šuljanje, nadogradnja oružja, korištenje wingsuita i padobrana te rješavanje questova po otvorenom svijetu je više-manje isto kao i u prethodnoj igri. Unaprijeđenja dolaze po pitanju veličine svijeta i količine vozila te opreme kojoj imate pristup, kao i činjenici da ste od samog početka posve neograničeni u svakom pogledu; da, neka vozila i iteme ćete morati otključati ali što se same mape tiče, nakon uvodnih sat vremena igre ste u mogućnosti ići bilo gdje i raditi bilo što.

Čak su i glavne (story) misije strukturirane na način da dolaze u setovima te ih možete rješavati bilo kojim redoslijedom, a tri regije svijeta koji morate osloboditi od pomahnitalog religoznog kulta su jednako pristupačne te postaju teže kako napredujete kroz njihove priče. Drugim riječima, ako stvari u nekom trenutku postanu previše teške, uvijek se možete prebaciti u drugu regiju dok ne otključate bolja oružja i skillove koji će vam olakšati život u prethodnom geografskom području.

Far Cry 5 radi sjajan posao po pitanju zadržavanja gotovo svih elemenata svojih prethodnika bez pretjeranog forisiranja istih. Uživali ste u lovu na životinje u starijim igrama? Nema problema, novi naslov pred vas stavlja nikada raznovrsniju faunu te vam čak daje priliku da pecate, no za to vas uglavnom nagrađuje s inače teško nabavljivim kešom, odnosno više nećete morati provesti sat vremena hvatajući ptice samo da biste mogli otključati treći weapon slot za svojeg protagonista. Isto vrijedi i za letjelice koje su sada ne samo brojnije nego ikada prije već se dobar dio misija može završiti bez da uopće izađete iz svojeg borbenog helikoptera ili aviona. Također, radio tornjevi su i dalje prisutni u igri no ne koriste se za otključavanje mapa već izviđanje terena koje je mehanički čak i bolje od onog u The Legend of Zelda: Breath of the Wild jer je apsolutno opcionalno. Sama mapa se otkriva isključivo prehodavanjem iste i izviđanja dalekozorom te je tako npr. moguće naći nove neprijateljske kampove i strukture makar ste i po nekoliko kilometara udaljeni od istih, što igri daje jedan sjajan „survival“ štih.

Buddy sistem koji vam daje priliku da sa sobom povedete do dva suborca je glavna gameplay novost koja će vam itekako koristiti na najvišoj razini težine, no zabavna je u svakom pogledu; Far Cry 5 vam faje priliku da otključate do šest jedinstvenih ljudskih suboraca i tri životinje, a također vam omogućuje da sa sobom u borbu povedete ogroman broj NPC-eva koje sretnete u svojim avanturama. Čak i ti nasumični NPC-evi imaju svoje vrline i mane koje ćete otključati što ih više koristite, odnosno pustite da ubijaju, dok gore spomenuta devetorka u startu dolazi s tim izuzetno korisnim vještinama, no njenu vjernost pak morate zaraditi kroz (izuzetno zabavne) misije. Da, i dalje je moguće igrati kao vuk samotnjak u stilu prošlih igara i neke glavne misije će vas spriječiti od korištenja suboraca, no generalno gledajući, radi se o kvalitetnom dodatku koji oplemenjuje dobro poznati Far Cry gameplay.

Što se mjesta radnje i općenite atmosfere tiče, Hope County je imaginarni okrug u saveznoj državi Montani koji se sastoji od dolina, šuma i planina te je prepun zadrtih i neobrazovanih manijaka, PTSP-ovaca, religioznih fanatika, narkomana i svećenika koji vole zaviriti u čašicu. Drugim riječima, Hope County je Balkan. Ubisoft već mjesecima napominje kako je Far Cry 5 u razvoju već više od četiri godine te nije zamišljen kao kritika trenutačnih događanja u SAD-u i svijetu s obzirom na to da developeri ne vide budućnost, no ako mislite da to znači da je igra lišena od referenci na Trumpa, Obamu i trenutačne političke podjele u Americi, prevarili biste se.

U kombinaciji sa žestokom kritikom radikalnih religijskih sekti i moderne civilizacije općenito, Far Cry 5 je nekada težak za probaviti te kao da nas je kažnjava što se uopće usudimo pratiti njegovu priču koja nije za one slabog želuca. Sve je to pomalo šteta jer je igra daleko najzabavnija kada direktno prigrli svoje ludilo te vas pošalje u potragu za svježim bikovim testisima i vanzemaljcima ili vam pak u auto postavi nimalo prijateljski raspoloženu trudnicu koja je pred porodom i hitno mora do obližnje babice, na što vas stalno podsjeća vrlo bogatim rječnikom. Far Cry 4 je počevši sa svojim glavnim negativcem prilično efikasno kombinirao donekle ozbiljnu priču s elementima apsurda, no nova igra malo previše naginje tome da bude kritika društva. Iako je takvo nastojanje generalno hvale vrijedno, malo odudara u kontekstu žanra koji se svodi na simulator masakriranja tisuća i tisuća nesretnika te je teško oteti se dojmu da bi scenaristi koji su radili na Far Cry 5 bili sretniji da su za zadatak dobili napraviti nekakvu avanturu u stilu Heavy Raina nego još jedan FPS.

Odvojenost gameplayja od naracije je uvijek bila velika mana ovog serijala te nova igra i dalje prigrljuje taj dizajnerski pristup; iako je naš protagonist de facto mašina za ubijanje, vrlo lako pada kada linearna priča to zahtijeva od njega. To je u prošlim igrama još bilo prihvatljivo jer bi se u pravilu samo jednom ili dva puta tijekom kampanje našli u neprijateljskim rukama, no Far Cry 5 takvih trenutaka ima preko deset te u tom pogledu vrlo brzo postaje naporan. Ludi religiozni kult i njegovi vođe su također napisani prilično plitko te nemaju nekakve objašnjive motivacije osim „Bog nam je rekao da stiže kraj svijeta“ i „nismo zli nego ubijamo ljude jer smo jaki.“

Far Cry 5 radi veliki iskorak po pitanju kooperativnog multiplayjera koji vam daje priliku cijelu kampanju igre proživjeti u paru s prijateljem ili Internet strancem, a Arcade mod koji je praktički slobodni level editor je takđer nešto što bi vas moglo zabavljati mjesecima, ovisno o tome koliko vam se sviđa općeniti gameplay. Što se samog single player sadržaja tiče, priču je moguće završiti u manje od 20 sati ako ignorirate većinu sporednih misija (neke ćete ipak morati završiti da napunite regionalne „Resistance“ mjerače koji se koriste za aktiviranje borbi s bossovima), no oni koji će htjeti napraviti sve što se napraviti da će se bez problema s Far Cryjem 5 baviti i preko 60 sati.

Soundtrack igre je također izvrstan, no Dunia engine i dalje muku muči na konzolama te igra na PS4 Pro pati od tragikomičnog pop-upa što je sve samo ne pohvalno s obzirom na to da je akcija ionako zaključana na 30 sličica po sekundi. Što se specijalnih efekata i detaljnosti tekstura tiče, nema nekakvih velikih pomaka u odnosu na Far Cry 4, iako su svjetlosni efekti malo nadograđeni. Također, nemalo smo razočarani nepostojanjem promjenjivih vremenskih uvjeta jer smo se zaista nadali barem kiši, a čudno je i da vam Far Cry 5 ne daje mogućnost „spavate“ ili čekate drugo doba dana. Da, noć i dan se i dalje izmjenjuju dinamički, ali Fast Travel sistem je jedina mehanika koja ubrzava protok vremena, što čini planiranje misija nepotrebno nepraktičnim. Igra također ima neke bugove koji ponekad onemoguće napredovanje određenih questova, no svaki takav problem na koji smo nabasali je rješiv s jednostavno ponovnim učitavanjem mape i vjerojatno se radi o nečemu što će Ubisoft popraviti s novim patchem koji je već danas dostupan za download.

ZAKLJUČAK

Far Cry 5 je igra koja će oduševiti sve poklonike Ubisoftovog serijala jer iako ne obiluje s novim mehanikama, uspješno unaprijeđuje one stare te dostavlja jedno posve slobodno gaming iskustvo i ogroman svijet u kojem možete raditi što god, kako god i kada god želite, a opet niste pod pritiskom raditi išta. Cjelokupno iskustvo umanjuju jedino neuvjerljiva priča koja samu sebe shvaća previše ozbiljno iako za to nema nikakve osnove te prilično loš pop-up na konzolama. Ako ste uživali u Far Cry 2 i kasnijim nastavcima, Far Cry 5 će vas zabavljati dugo vremena, no ako ne volite osnovnu gameplay formulu ove franšize, nova igra ne donosi ništa zbog čega ćete promijeniti mišljenje.

Izvor: adria.ign.com
Prethodni tekst
Sledeći tekst
Mihailo Todorović
Mihailo Todorović
Učenik Prve kragujevačke gimnazije specijalno informatičkog odeljenja. Voli video igre, filmove i druženje. Hobi su mu sviranje gitare, plivanje i usavrsavanje engleskog jezika.