fbpx
spot_img

Vrnjačka Banja raspisala tender za izradu idejnog plana gondole „Novak Đoković“

Opština Vrnjačka Banja raspisala je tender za izradu idejnog plana nove gondole do planine Goč koja bi bila dugačka oko sedam kilometara. I nosiće naziv po najpoznatijem teniseru na svetu – Novak Đoković. Nakon otvaranja panoramskog točka koji se nalazi u vrnjačkom parku kod izvora Jezero, izgleda da se kreće i sa već najavljivanom gradnjom gondole do Goča.

Procenjena vrednost ovog posla za sada nije poznata, ali je najavljeno da bi gondola nosila ime tenisera Novaka Đokovića. Vrednost javne nabavke za njeno idejno rešenje iznosila je 18,3 miliona dinara.

Polazna stanica u centru Vrnjačke Banje

Polazna stanica gondole trebalo bi da bude u centru Vrnjačke Banje, međustanica Lipova bila bi na oko dve trećine predviđene dužine trase, a izlazna stanica planirana je na vrhu planinskog centra Goča. Dužina gondole je oko sedam kilometara i potrebno je da savlada visinsku razliku od 780 metara nadmorske visine.

U planu je oko 108 kabina, kapaciteta za 10 osoba. Predviđena brzina je šest metara u sekundi, a vožnja bi trebalo da traje oko 20 minuta. Gondola bi trebalo da ima kapacitet za prevoz 1.500 ljudi na sat.

Gondola će imati nosače skija, bordova, mauntin bajkova, wi-fi, grejanje sedišta i jednu kabinu sa dodatnim komercijalnim sadržajima. To znači da bi osim izgradnje gondole bilo potrebno obnoviti i ski stazu, koja inače već par godina nije u funkciji.

Gondola se gradi u partnerstvu sa porodicom Đoković

Na međustanici i izlaznoj stanici u planu je i restoran, suvenirnica, bob na šinama i ziplajn.

Opština je oglasila i Javni uvid povodom izrade plana detaljne regulacije „Gondola“ i počela izradu strateške procene uticaja plana na životnu sredinu. Urađen je i Elaborat za potrebe javnog uvida za izradu plana detaljne regulacije „Gondola“ u Vrnjačkoj Banji.

Prema ranijim najavama, izgradnja bi trebalo da počne sredinom godine. Gondola će nositi ime „Novak Đoković“ i gradiće se u partnerstvu sa porodicom Đoković.

Izvor: blic.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.