fbpx
spot_img

Novac iz celog sveta na jednom mestu – kod strastvenog kolekcionara iz Pavlovaca kod Rume

Selo Pavlovci kod Rume, u Srbiji je poznato zbog izgradnje vile Novaka Đokovića na Pavlovačkom jezeru, a u svetu je poznato po 55-godišnjem kolekcionaru Zoranu Miloševiću. On je uspeo da sakupi novac iz svake zemlje na planeti, čak i iz onih koje su nepriznate.

Posle 40 godina, Zoran Milošević je ostvario dečački san. Celu planetu Zemlju – smestio je na kvadrat i po prostora. Tu čuva jedinstvenu kolekciju novca iz svih 215 država na svetu, što je u svetskim medijima bila udarna vest.

Interesantno je da Zoran nikuda nije putovao, osim u Nemačku, a da nijedan od vrednih apoena, tvrdi, nije stigao interenetom, već iz ruke u ruku. To važi i za posebne kovanice sa najizolovanijih, dalekih ostrva, sa kojih se novac ne može izneti.

„Imam nekih novčića sa ostrva Tokelau. To vam je udaljeno nekih 15.000 kilometara odavde. Da bi otišli tamo i vratili se do mene treba 30.000 kilometara prevaliti. Kada bi se svi kilometri sabrali, koliko su novčanice prevalile, u šali kažem da se može stići do Meseca. Ovde se nalaze dve države sa severnoameričkog kontinenta, 32 države Latinske Amerike, zajedno sa Karibima, 54 države Afrike, 44 Evrope, 48 Azije i 14 država Okeanije. To sve treba naći i postaviti na površinu od kvadrat i po“, navodi Zoran Milošević, kolekcionar iz Pavlovaca kod Rume.

Zoran je u traganju postao živa enciklopedija iz geografije. Novac stigao iz sultanata, kraljevina ili zemalja ljudožderstva u Zoranovoj kolekciji ima svoju priču. Primerak sa Solomonskih Ostrva čekao je čak 36 godina.

„Saznam za jednog čoveka koji je tamo bio ili će biti ili nekoga ima, pa preko njega. Dešavalo mi se da su neki primerci putovali po pet država, nekih šest meseci i nekih sedam ili osam primopredaja. Znači, samo kad bi jedan odustao od nečega, izgubio, zagubio, ja tu novčanicu ne bih dobio“, objašnjava Zoran.

Prema njegovim rečima, u njegovoj nesvakidašnjoj kolekciji ima izuzetno dobrih novčanica po kvalitetu, sa najudaljenijih mesta, od izuzetno kvalitetnih materijala urađenih.

Kakve god da su, Zoranu su pojedninačno drage, a uvek ona koja poslednja stiže bila je jedno vreme najdraža.

Želja neobičnog kolekcionara je da ova vredna zbirka ostane u Srbiji, iako moćni ljudi iz sveta žele da je otkupe.

Izvor: rts.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.