fbpx
spot_img

Zanimljiva pedagogija: Rani seksualni odnosi

Foto: Dragana Stojković
Foto: Dragana Stojković

 

Sve češća pojava u svetu i kod nas su rani seksualni odnosi među mladima. Uprkos predrasudama koje vladaju, približan je broj momaka i devojaka koji su imali rane seksualne odnose.

Istraživanja pokazuju da mladi imaju svoje prvo seksualno iskustvo pre 15. godine života. To pokazuje i činjenica da su sve češći abortusi koji se vrše u zdravstvenim ustanovama. Ukoliko posmatramo šire, verovatno je broj abortusa koji su izvršeni tajno mnogo veći, a moramo uzeti u obzir i da se ne završava svaki seksualni odnos abortusom. Zato su ovi podaci nepotpuni ali nam mogu biti osnova za razmišljanje na ovu temu. Nakon što sam se zainteresovala za ovu temu i po internetu tražila podatke i priče na temu ranih seksualnih odnosa i abortusa, ono što sam pročitala me zaista navelo na razmišljanje. Da li je moguće da je tako veliki broj mladih pre 15. godine imao svoje prvo seksualno iskustvo? Da li je moguće da je dosta devojaka koje se odlučuju na abortus?  I koliko o tome znaju roditelji?

Imam dosta mladih u svom okruženju i želela sam da saznam koliku su oni zapravo obavešteni o seksu i o posledicama koje ima rani seksualni odnosi na celokupan razvoj (telesni, psihoseksualni i socijalni razvoj). Zaključak je da se mladi najviše informišu prko vršnjačke grupe, ali o opasnostima i posledicama ranih seksualnih odnosa malo znaju.

Na rane seksualne odnose utiče i razlika između fizičke sposobnosti za seksualne odnose i nedovoljne emotivne, socijalne i ekonomske zrelosti. Ekonomska samostalnost se postiže tek oko 25. godine, ali biološku zrelost postižu već od 14. godine. Razlika je velika, pa je nemoguće da ignorišemo probleme koje se pojavljuju. Da li da se sklapaju rani brakovi bez ekonomske stabilnosti ili da se seksualno uzdržavaju dok se ne ispune uslovi za brak? Ili seksualna sloboda od rizika čestih promena partnera ili neželjene trudnoće?

Za mlade koji su dostigli fizičku i psihičku zrelost slobodni seksualni odnosi su prihvatljivo rešenje, ali ne pre 18. godine jer se to negativno odražava  na rzvoj.

Prvo seksualno iskustvo bi trebalo biti pozitivno kako ne bi imalo negativni uticaj na kasniju seksualnost. Sve češći seksualni odnosi su u periodu od 14. do 16. godine, I najčešće su to odnosi sa starijim osobama.

 

Zaključak:

Neophodno je da mlade upoznamo sa opasnostima koje nose rani seksualni odnosi. Pomozimo mladima da prevaziđu jaz između biološke zrelosti i ekonomske stabilnosti.

 

Literatura:

Grandić, J. Milutinović, O. Knežević- Florić (2004) Seksualnost i odnosi među polovima, Savez pedagoških društava Vojvodine, Novi Sad

 

Dragana Stojković
Dragana Stojković
Smatram da osobu najbolje poznaju njeni prijatelji, sve njene mane i vrline. Moji prijatelji za mene kažu da sam otvorena, komunikativna, nasmejana i vesela, uvek spremna da probam nove stvari, uporna i da se ne plašim neuspeha, tvrdoglava i da posedujem jak osećaj za pravdu. Studiram pedagogiju, pa smatram da su deca naše najveće blago, i da treba da usporimo i više pažnje posvetimo našim mališanima.