fbpx
spot_img

Zašto deca mucaju?

Mucanje je govorni poremećaj, a ispoljava se kao isprekidanost i nepravilnost govornog procesa, usled grčeva organa za artikulaciju, fonaciju i disanje. To je poremećaj govora u kojem je normalan tok govora prekinut čestim ponavljanjem ili produžavanjem govornih zvukova, slogova ili reči. Prekidi u govoru mogu biti praćeni učestalim treptanjem očiju, drhtanjem usana i/ili vilica ili drugim neobičnim oblicima ponašanja koja osoba koja muca radi dok pokušava da govori.

foto: flickr.com
foto: flickr.com

Mucanje pogađa osobe svih uzrasta, ali najčešće je kod dece u periodu između 2 i 6 godine. Dečaci tri puta češće mucaju nego devojčice. Mucanj se najčešće javlja u ranom uzrastu kada razvoj govora još nije završen. Uzroci mucanja još nisu u potpunosti istraženi, mada se uglavnom kao razloyi navode  neke psihološke traume, stres ili strah koji izaziva hiperaktivnost centra u mozgu, što dovodi do poremećaja tečnog govora, odnosno mucanja. I nasledni faktori utiču na pojavu mucanja, ali i uticaji okoline. Postoji nekoliko oblika mucanja, a to su: fiziološko, primarno, tranzijentno, sekundarno i traumatsko.

Deca koja mucaju strahuju od podsmeha vršnjaka zbog čega se sve više otuđuju od društva, jer mucanje ne utiče samo na ritam, tempo i lakoću govora, već i na psihu. Kod deteta se javlja strah od govora, izbegava da govori da ne bi skretalo pažnju na sebe i tada počinju da se javljuju kompleksi. Samo oni koji mucaju znaju kako je to kada na sebi osete poglede vršnjaka, jer deca često ismevaju one koji se razlikuju.

foto: en.wikipedia.org
foto: en.wikipedia.org

Postoje razne metode koje se primenjuju u tretmanu dece koja mucaju.Bilo koja od tih metoda može ublažiti i sprečiti da razvojno mucanje pređe u doživotno. Zbog toga je potreban individualni pristup u lečenju svakog pojedinačnog slučaja. Lečenje mucanja kod dece se razlikuje u tome što vežbama prisustvuju i roditelji, koji na licu mesta uče ono što će sa decom raditi kod kuće. Potrebno je da se roditelji što ranije obrate logopedu kada primete simptome zastoja u govoru, produžavanja glasova ili ponavljanja slogova.

 

 

 

 

 

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"