fbpx

Zbog čega deca vole ponavljanja?

Verovatno vam je postalo dosadno da svom detetu stalno čitate istu priču pred spavanje, koju ono uvek bira. Takođe, verovatno ste primetili da vase dete može iznova i iznova da gleda isti crtani film. Evo i zašto.

foto: thechibi.com
foto: thechibi.com

Jedna od faza u razvoju deteta koja je najizraženija od druge do četvrte godine, jeste ponavljanje. Ponavljanje je veoma važno u razvoju deteta. Deca traže da im ponavljate istu priču, pesmicu ili žele stalno da gledaju isti crtani film. Sa dve godine dete intenzivnije razvija svoj govor pa samim tim razvija i veštine kojima sve bolje razume priče, pesmice koje sluša ili crtaće koje gleda.

foto: multilingualliving.com
foto: multilingualliving.com

Ponavljanjem  dete proverava i utvrđuje svoje sećanje  i  razumevanje radnje koje mu se prepričava ili koje gleda. Dete će se više interesovati ukoliko bolje razume priču, pratiće detalje, likove i identifikovaće se sa njima. Crtani film, kao i sve bajke u suštini, imaju funkciju da pomognu i poboljšaju razvoj memorije, pa otuda i proizilazi potreba deteta za stalnim ponavljanjem. Što više puta je priča ili pesma ponovljena, detetu je lakše da je zapamti. Potreba za ponavljanjem je takođe i posledica procesa saživljavanja sa likovima iz priče.

foto: education4you.com
foto: education4you.com

Identifikacijom sa tim likovima dete upoznaje spoljni svet, uči od likova iz priča šta se dešava u životu, uči različite oblike ponašanja. Kroz likove dete stiče različita iskustva, i na taj način uči. Priče, pesme, bajke, crtaći, bude u detetu njegovu svesnu i nesvesnu stranu ličnosti. Kod dece stvaraju osećaj sigurnosti, pomažu im da pronađu toplinu, poverenje, ljubav, oslobađaju ih straha.

foto: thenextweb.com
foto: thenextweb.com

Maloj deci je neophodno, s obzirom da ne znaju da čitaju, da priču zapamte napamet te je to još jedan od razloga potrebe za čestim  ponavljanjem. Ponavljanje ima i edukativnu vrednost jer će se sa svakim novim ponavljanjem dete truditi da nauči i upotrebi sve veći broj reči.

Dragana Joksić
Dragana Joksić
"Onima koji su neobični, ono sto je neobično krajnje je obično"