fbpx
spot_img

Satiričarenje Borivoje Božanović

SEOSKA POSLA

Jedna domaća polit-upraviteljka, kao u ekstazi, izjavi: „U jednom našem selu, čak 70% stanovnika su doktori nauka. Jedinstven slučaj, dragi sugrađani!“ Složih se da je jedinstven slučaj. Zato, po mom mišljenju opravdano, raspalih u medijima po polit-upraviteljki i doktorima nauka sa sela. Smatrao sam, da je tu statistiku trebalo sakriti, a ne obznaniti. Doktori su reagovali. Presavili tabak i utužili me. Očekivano… Ko da naši intelektualci znaju drugačije!? Interesantno, polit-upraviteljka se nije pridružila tužbenom zahtjevu. Suđenje sam dočekao spreman, sa čvrstom vjerom u sebe i svoju odbranu. Zato nijesam angažovao advokata. Neću vam prepričavati tok suđenja. Samo ću Vam reći, da sam na kraju oslobođen optužbe. Uzalud je advokat sela sa 70% doktora nauka prijetio. Stekao sam utisak da su prijetnje bile ozbiljne, ali ovoga puta…

Pobjeda!

Pitate se, u čemu se sastojala moja odbrana?

Paaaa … uporno sam tvrdio, da u tako teškim uslovima življenja (bez struje, vode…), u kojima je obitavalo predmetno selo nije iskazana nužna solidarnost!

„Zar tako ostaviti na cjedilu 30% stanovnika!? Zamislite, da se najveći sin naših naroda, ponio tako 1943. g. na Neretvi!“ – poentirah.

Ushićenju nije bilo kraja. Vremenom, oduševljenje je splasnulo. Razumljivo. Ali, nije bilo razumljivo, što sam vremenom počeo osjećati nelagodnost. Kao da je tu bilo još nečega…

Sinu misao: „Da Sudija nije bio među onih 30% ne-doktora nauka, pa je samo čekao povoljan trenutak za osvetu!?“

Moguće.

Deana Sailović
Deana Sailovićhttps://deanasailovic.wordpress.com/
Satiričar, autor tri knjige “Princeza na zrnu razuma” , “Elektronska ispovedaonica” i "Koji sam ja meni idiot". Priređivač knjige "Žena i aforizam". Član Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Beogradskog aforističarskog kruga. Urednik satirične redakcije na Pokazivaču.