fbpx
spot_img

Zdrav život: Poremećaji ishrane kod sportista

Dopuna ishrane raznim dodacima, stara je koliko i ljudska istorija. Savremeni dijetetski suplementi su preparati koji dopunjuju normalnu ishranu,i u suplemente spadaju koncentrisani izvori vitamina, minerala, proteina, aminokiselina. Prekomerno i bezrazložno, izvan preporuke lekara korištenje suplemenata – spada pod poremećaj ishrane. Čak i čajevi spadaju u dodatke ishrani, kao lekoviti preparati. “Težnja za savršenim telom kod muškaraca i žena, dovela je do višegodišnjeg poremećaja u ishrani, pokazuje novo istraživanje. Oko 40% ljubitelja fitnesa, a naročito bodibildinga, koriste – umesto normalne ishrane, razne dodatke poput glutena, proteina, kreatina, glutamina, aminokiselina, sagorevača masti, gejnera, anabolika, … “Takođe, preporučljivo je korištenje i vitamina i minerala zbog jačanja imuniteta, oporavka organizma od teških fizičkih napora, protiv umora, itd. Ako je ishrana pravilno izbalansirana, organizam ne bi trebao da bude u deficitu vitamina i minerala, čak ni pri jako napornim, dugotrajnim i dugoročnim treninzima, kakve imaju profesionalni sportisti. “Ne bi trebalo uzimati vitamine i minerale u kapsuli, bez prethodnog vađenja krvi, kako bi se znalo da li i koji vitamini i minerali fale organizmu, jer ako ih ima preko dozvoljene granice, oni su poput lekova, i mogu naškoditi organizmu.” Dnevne doze vitamina i minerala moraju biti strogo kontrolisane, jer inače mogu pokazati otrovno delovanje.

“Rezultati su pokazali da u prehrani stanovnika Srbije već godinama postoje deficiti vitamina B12 i vitamina E, kao i povremeni deficiti na određenim teritorijama – vitamina D i vitamina C. Konstatovani su povremeni deficiti magnezijuma i permanentni i značajni deficiti kalcijummaa i fluora u ishrani. “(” Prvi kongres o dijetetskim suplementima” od 15-17. marta 2007.godine, u Beogradu, s međunarodnim učešćem, pod pokroviteljstvom Uprave za sport, Ministarstva prosvete i sporta, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, strana broj 14)

Prema istraživanju, jedan od pet muškaraca je redovne obroke zamenio dijetetskim suplementima koji nisu namenjeni zameni za obrok. Kod 8% bodibildera lekari su intervenisali upozorenjem da smanje korišćenje dodataka ili prestanu s korišćenjem zbog ozbiljnog uticcaja na zdravlje, dok je 3% hospitalizovano zbog problema s jetrom ili bubrezima. Začuđujuće je da 30% muškaraca i žena zna da svoje zdravlje dovodi u pitanje korišćenjem spomenutih dodataka ishrani.

Fizička aktivnost (vežbanje) ima značajnu ulogu u prevenciji i lečenju gojaznosti, ali je jako bitna usklađenost pravilne ishrane i treninga da bi se postigao željeni efekt.

Među najpopularnije suplemente protiv gojaznosti spadaju: hitosan, konjugovana linolinska kiselina, hidroksi – limunska kiselina, karnitin, krom, kofein, vanadijum, piruvat… Većina danas lako dostupnih suplemenata može dovesti do vrtoglavice, mučnine, povraćanja, bola u stomaku, dehidracije, onesvešćivanja, aritmija, itd, ako se koriste u prekomernim količinama i predugo, bez saglasnosti lekara.

“Gojaznost je najstariji i još uvek najčešći metabolički poremećaj kod čoveka, a nastaje kada je kalorijski unos veći od energetskih potreba u dužem vremenskom periodu, bez adekvatnog utroška energije.” ( “Prvi kongres o dijetetskim suplementima” od 15-17. marta 2007. godine, u Beogradu, s međunarodnim učešće,, pod pokroviteljstvom Uprave za sport, Ministarstva prosvete i sporta, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, 99. strana.)

Poremećaj u ishrani zbog bodybuilding dodataka, drugačije je izražen kod muškaraca, nego kod žena. Muški standardni lepote naglašavaju velike mišiće, a ženski standardni – istaknute grudi, izdefinisan stomak, zategnute noge i guzu. I u jednom i u drugom slučaju korišćenje tih dodataka stvara izvestan rizik za određene zdravstvene probleme, jer se koriste različiti aksesoari za različito oblikovanje određenih delova tela. Međutim, pored fizičkih, postavlja se i pitanje psiholoških problema. Želja za oblikovanjem tela često ide preko granice normalnog, vodi preterivanju, a mnogima je nemoguće objasniti da tako mogu izazvati ne samo zdravstvene, već i psihičke probleme. Za potrebe istraživanja, 195 muškaraca u starosnoj dobi od 18 do 65 godina uzimalo je preparate i dopune ishrani koje koriste bilderi u razdoblju od 30 dana. Ispitanici su u tom razdoblju išli na fitness ili u teretanu najmanje dva puta nedeljno. Na kraju istraživanja, svi ispitanici su zamoljeni da popune anketu s ličnim zapažanjima tokom proteklih 30 dana: ocena ishrane s proteinima i dodacima, fizički izgled, stanje kondicije ili forme nakon tretmana i drugo.

Analiza rezultata pokazuje da ovi dodaci, iako su legalno u prodaji, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – dijareju, dehidraciju, probleme s bubrezima i slično. Umerena ili mala količina ovih preparata može biti sigurna, ali mnogi lako preteraju.

Istraživanje za ovakve slučajeve preporučuju pet malih obroka dnevno, a od tih obroka, jedan ili dva su dodaci ishrani ili proteini, a ostali obroci su normalna, pravilna ishrana.

“Izgleda da je glavni problem svest i muškaraca i žena. Mnogi od njih sude i cene druge samo na temelju fizičkog izgleda i misle da je to standard lepote. Ne shvataju da je to unapred izgubljena bitka, jer se s godinama gubi fizički izgled, ma koliko se mi trudili, a pored toga se može izgubiti i zdravlje.

Kada se izgubi “taj” savršeni “izgled, preostaju nam samo psihičke osobine – poput dobrote, obrazovanja, inteligencije, hrabrosti, zadovoljstva sobom, stilom života i ljudima oko nas, onim što smo postigli u životu, itd. Postoji izreka da “lepota dolazi iznutra”, tačnije od naših psihičkih osobina, a da je izgled samo spoljašnjost, samo ljuštura.

 

Više ovakvih članaka:

https://fit365srbijasite.wordpress.com/

Uroš Timić
Uroš Timić
Mlad bibliotekar iz Smedereva koji iza sebe trenutno ima dva romana. Veruje u ideale i veruje da pojedinac može da doprinese zajednici. Prozaista i optimista. Fan je gotičke književnosti. Da nije završio bibliotekrstvo, bavio bi se fitnesom.